Oppryddingen etter ekstremværet "Hans" på går i flere kommuner.

Oppryddingen etter ekstremværet "Hans" på går i flere kommuner. 

Foto: Britt Glosvik

Hans-midler: Avventer økt bevilgning og kommunene må fortsatt betale egenandel

Den kommunale skjønnmiddelordningen utvides midlertidig slik at kommuner og fylkeskommuner får en mulighet til å få dekket oppryddingsutgiftene etter ekstremværet Hans.

Utvidelsen innebærer at kostnader til opprydding, inklusive opprydding på annet enn kommunal og fylkeskommunal infrastruktur, inkluderes i søknad om skjønnstilskudd der kostnadene ikke dekkes av andre ordninger.

Det kommer fram i en pressemelding fra Kommunal- og distriktsdepartementet.

– Ekstremværet Hans og andre flom- og rashendelser har skapt utfordringer knyttet til store mengder avfall som ligger igjen etter at vannet trakk seg tilbake. Dette avfallet må ryddes opp, sier statssekretær Ole Gustav Narud (Sp).

I dag er det slik at kommunene kan få skjønnstilskudd knyttet til opprydding på kommunal infrastruktur etter naturskade.

Vil se på behov for økt bevilgning

Det er anslått at Hans herjinger har kostet rundt 1 milliard kroner. Omfattende skader på veier og annen infrastruktur er ikke med i disse beregningene.

Tidligere i høst lovte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) åpne pengesekken for kommunene som ble rammet av ekstremværet. Finansministeren lovte at regjeringen vil stille opp for flomrammede kommuner på flere måter, blant annet:

  • Gjennom å øke de såkalte skjønnsmidlene.
  • Gjennom den nasjonale naturskadeordningen, som går til å reparere private veier, bruer og lignende.

På spørsmål om potten for skjønnsmidler økes, svarer Narud:

– Dersom det blir behov for mer midler til ordningen enn det dagens tildeling på skjønnstilskuddet gir rom for å dekke, vil regjeringen fremme forslag om økt bevilgning for Stortinget i forbindelse med nysalderingen av 2023-budsjettet.

Statssekretær Ole Gustav Narud (Sp) i Kommunal- og distriktsdepartementet øker ikke skjønnsmiddelposten på nåværende tidspunkt.

Statssekretær Ole Gustav Narud (Sp) i Kommunal- og distriktsdepartementet øker ikke skjønnsmiddelposten på nåværende tidspunkt.

Foto: Terje Lien

Ifølge statssekretæren sendte Kommunal- og distriktsdepartementet denne uka et brev til statsforvalterne og fylkeskommunene med informasjon om prosess for søknader om skjønnstilskudd og for å få oversikt over behovet for skjønnsmidler.

Fortsatt egenandel

I dag må kommunene og fylkeskommunene fortsatt dekke deler av oppryddingskostnadene selv. Dersom kostnadene er høye, kan de søke om å få dekket deler av regningen:

  • Kommuner som har utgifter som overstiger 250 kroner per innbygger, kan få dekket halvparten av de medgåtte utgiftene. Dersom utgiftene overstiger 500 kroner per innbygger, kan kommunene få dekket alle utgifter utover 250 kroner per innbygger.
  • Fylkeskommuner som har utgifter på mer enn 150 kroner per innbygger, eller som totalt overstiger 75 millioner kroner, kan søke om å få dekket deler av disse.

Det er så langt ingen planer om å fjerne egenandelen.

– Når det gjelder kommunenes egenandeler, gjelder dagens retningslinjer for skjønnstilskuddet også i møtet med ekstremværet Hans, sier Narud.