Deler av Dokka sentrum ble oversvømt av vann denne uka etter at Dokkaelva gikk over sine bredder.

Deler av Dokka sentrum ble oversvømt av vann denne uka etter at Dokkaelva gikk over sine bredder. 

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Oppfordring til kommunene: – Kan være bedre å gjenoppbygge et annet sted

Skademeldingene strømmer inn til forsikringsselskapene etter Hans' herjinger. Nå ber bransjen kommunene vurdere om de bør si nei til gjenoppbygging. 

– I områder hvor det er høy risiko for nye vannskader, kan det i mange tilfeller være bedre å gjenoppbygge et annet sted. Skadeforebyggende tiltak på eksisterende tomt er også en mulighet, men ikke alltid nok for å hindre omfattende skader, sier kommunikasjonssjef Line Marcelius i Gjensidige.

Torsdag ettermiddag hadde forsikringsselskapene registrert nær 5.000 skader etter ekstremværet. Norsk Naturskadepool og Finans Norge anslår erstatningene til rundt 1 milliard kroner. Omfattende skader på veier og annen infrastruktur er ikke med i disse beregningene.

Bør ta med seg erfaringene

Det enorme omfanget fikk professor i vassdragsteknikk ved NTNU, Oddbjørn Bruland, til å si til TV2 at det ikke er alle steder som bør gjenoppbygges. Professorkollega Tone Merete Muthanna ved NTNU uttalte at det er mange steder vi ikke ville bygget i dag, gitt den kunnskapen vi har om klimaendringene.

Gjensidige støtter betraktningene til professorene ved NTNU. 

– Vi mener at man etter slike hendelser bør ta med seg erfaringene man har for de stedene som er rammet. Man vet at vannet kommer tilbake igjen, det er kun et spørsmål om når, sier Marcelius.

Vil koste 85 milliarder

NVE konkluderte i en rapport i 2021 med at det finnes 49.069 bygninger med antatt behov for sikring mot skred og 106.094 bygninger med antatt behov for sikring mot 200-årsflom. Analysen viste at det vil koste rundt 85 milliarder kroner om alle bygg som er utsatt for skred i bratt terreng, flom, erosjon og kvikkleireskred skal sikres.

– Med mer ekstremvær øker hyppigheten og skadeomfanget ved flom, skred og andre værrelaterte skader. Vi må derfor ta høyde for dette når vi planlegger både hvor vi bygger nytt og hvor det er forsvarlig å gjenoppbygge, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge.

– I enkelte tilfeller vil det antakelig være mer fornuftig å bygge nytt på et annet sted, enn å gjenoppbygge et sted vi med stor sannsynlighet vet det vil skje nye alvorlige skader, sier han.

Naturskadeforsikringsordningen har nå åpnet for at den kan dekke erstatningstomt.