Vannføringen i Hemsedal har på det meste vært over dobbelt så stor som tidligere registrerte maksimalmålinger.

Vannføringen i Hemsedal har på det meste vært over dobbelt så stor som tidligere registrerte maksimalmålinger.

Foto: Pål Rørby

Ekstremværet har isolert Hemsedal: – Vi er stuck

Vannføringen inn mot Hemsedal sentrum har vær mer enn dobbelt så kraftig som tidligere rekordmålinger. Vannføringen er på vei ned, men kommunen er fullstendig isolert.

– Alle veier inn og ut er stengt. Hallingene er stuck her oppe nå. Vi får ikke vareleveringer, men dagligvarebutikkene har heldigvis solide varelagre, sier ordfører Pål Rørby (Sp) i Hemsedal kommune.

Mer enn 50-årsflom

Ekstremværet Hans har ført til historiske utfordringer i Hemsedal. I målepunkter inn mot sentrum ble vannføringen på det meste mål til 200 kubikkmeter vann i sekundet. Dette er mer enn dobbelt så høyt som den tidligere rekordmålingen på 85 kubikkmeter i sekundet. Vannmengdene har ført til massive materielle skader, og blant annet er en rekke campingvogner på Øya Camping blitt tatt av vannmassene.

– Vannmengdene har vært godt over en 50-årsflom. Det er fremdeles mye vann som skal nedover elva, og vi ser at vannmagasiner og demninger fylles. Vi må snart slippe opp noe, og da vil vannstanden på nytt øke. Men, det ser ut som om vi har grei kontroll og at vi er over det verste, sier ordføreren.

Vannføringen i Hemsila har dratt med seg en rekke campingvogner i Hemsedal.

Vannføringen i Hemsila har dratt med seg en rekke campingvogner i Hemsedal.

Foto: Pål Rørby

Fryktet jordras

Været har bedret seg betydelig i Hallingdal, og torsdag viste også sola seg. Vannføringen er i retur, men det er faren for jordras som har vært den største bekymringen i kommunens kriseledelse. Foreløpig har man ikke registrert noen ras i dalføret, men denne faren er fortsatt ikke over.

– Jordras er det vi frykter mest. Det vil kunne skje plutselig, og det vil utgjøre den største faren mot liv og helse. Vi håper vi er over kneika nå, sier Rørby.

Gjør seg noen tanker

Vannmengdene har ført til at alle veier inn og ut av kommunen er stengt, noe som medfører at kommunen er isolert. Folk kommer seg verken ut eller inn, og det er full stans av vareleveringer til butikker. I en periode ble fem basestasjoner satt ut av funksjon, og deler av bygda var helt uten mobildekning. Skulle det oppstå akutte helsemessige behov er luftambulanse den eneste vegen ut av kommunen.

– Vi har nå vært isolert fra omverdenen i noen dager, og vi må regne med å fortsatt være det i noen dager til. Alle utfordringene vi opplever bidrar til at vi gjør oss noen tanker om framtida når det gjelder reguleringsplaner og lignende, sier ordføreren.

Oversvømmelsene i Hemsedal har skapt store ødeleggelser.
Oversvømmelsene i Hemsedal har skapt store ødeleggelser.Foto: Pål Rørby

Vil be om assistanse

Ingen av beboerne i kommunen har blitt evakuert, men kommunen har gitt innbyggere som er bekymret et frivillig tilbud om å overnatte i kommunale bygg. Dette tilbudet har foreløpig ingen benyttet seg av. Kommunen har hatt nattpatruljer til å kontrollere vannmengder, veier og kritisk infrastruktur. Natt til i går deltok ordføreren selv på en slik patrulje.

– Vi er på tå hev, og den største frykten var at vi skulle få meldinger om ras. Vi kontrollerte veier, holdt øye med bruer og vannføringen, og vi snakket med bekymrede innbyggere, sier Rørby.

Ordfører Pål Rørby (Sp) i Hemsedal har deltatt på nattpatruljering for å holde seg orientert om flom-situasjonen.

Ordfører Pål Rørby (Sp) i Hemsedal har deltatt på nattpatruljering for å holde seg orientert om flom-situasjonen.

Foto: Pål Rørby

Arbeidet med å sikre sentrum og eiendommer har pågått kontinuerlig. Vannmassene har tatt med seg et par bruer, og noen bruer har blitt steng. På Riksveg 52 ble det oppdaget utglidninger, og tidlig innsats med gravemaskiner klarte å forhindre store skader på veien.

– Faren er fortsatt ikke over, men de største vannmassene er på vei nedover mot andre lenger ned i dalen. Vi står foran et massivt opprydningsarbeid, og kommer til å be om bistand fra Forsvaret og Sivilforsvaret for å løse dette, sier ordføreren.