Det utdannes bare 30 prosent av det som trengs av bussjåfører hvert år. Foto: Patrick da Silva SætherPatrick da Silva Sæther

Frykter stor mangel på bussjåfører

Fylkeskommunene må sørge for at det blir utdannet langt flere enn i dag, krever kunnskapsministeren.

Det er behov for 1.000 nye bussjåfører hvert år, dersom målene om økt kollektivvekst skal nås, ifølge en beregning fra NHO.

I dag utdannes det bare omtrent 300 sjåfører årlig, og mange av dagens sjåfører nærmer seg pensjonsalder, melder NRK.

– Unge bør tenke alternativt og ta yrkesfag og satse på yrker som bussjåfør som er et sikkert og ansvarsfullt yrke, sier daglig leder for NHO Transport, Jon Stordrange.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ber fylkene om å sørge for at nok sjåfører blir utdannet. Han påpeker at regjeringen øker lærlingtilskuddet og skal gjøre det lettere å spesialisere seg tidligere for dem som tar yrkesfag.

– Yrkesutdanning er like viktig som universitetsutdanning. Mesterbrev er like bra som mastergrad. Og hvis vi ikke får folk til å kjøre bussene våre, så får vi jo ikke til det grønne skiftet, sier statsråden.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.