Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo varsler milliardunderskudd i hovedstaden på grunn av koronakrisen. Nå forventer han mer støtte fra staten.Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Forventer at staten dekker mer av Oslos milliardunderskudd

Oslo kommune ligger an til å få et milliardunderskudd dersom ikke staten dekker mer  enn hva det ligger an til med dagens støtteordninger.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier til Klassekampen at hovedstaden ligger an til et underskudd på 2,4 milliarder kroner som følge av massiv inntektssvikt og økte utgifter på grunn virusutbruddet.

Etter støtteordningene som regjeringen har etablert, ligger kommunen fremdeles an til å få et underskudd på om lag 1,1 milliarder kroner.

– Hvor hardt vi rammes, er opp til regjeringen. Jeg har veldig høye forventninger til revidert nasjonalbudsjett. Vi har behov for minst én milliard kroner mer, sier Johansen. Revidert nasjonalbudsjett kommer etter planen neste uke.

Koronakrisen har kostet kommunesektoren 850 millioner kroner

I tillegg til sviktende kommunale inntekter på grunn av virusutbruddet, mindre bilkjøring og parkering og flere arbeidsledige går også kollektivselskapet Ruter i minus med flere hundre millioner kroner i tapte billettinntekter i måneden, til nå en halv milliard kroner, skriver avisen. Ruter har fått en egen støtte så langt på 280 millioner kroner.

Raymond Johansen frykter at byrådet må ty til reelle kutt i kommunens tilbud til barnehager, eldreomsorg, skole og sosiale tjenester for å få balanse i regnskapet. Kuttene vil gå ut over tilbudet til beboerne i kommunen.

Kriserevidert nasjonalbudsjett

– Jeg vil ikke forskuttere kutt, men det er dét vi bruker penger på i en kommune. Vi må etter loven levere et budsjett som er i balanse. Vi har ikke et oljefond vi kan tappe av, sier Johansen.

Viken krever full korona-kompensasjon over hele linja

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.