Nyheter
- En risiko for drikkevannet
- Mye tyder på vannverkene har dårlig oversikt over tilstanden i høyde-bassengene, og at disse derfor utgjør et usikkerhetsmoment i drikkevannsforsyningen.
Det fastslår sjefingeniør Wenche Fonahn i Helseinstituttet (tidligere Folkehelsa) til Kommunal Rapport.
Hun viser til undersøkelsene firmaet Ancistrus AS har gjort av 50 høydebassenger som eies av kommunale vannverk. Ved 48 av dem ble det funnet konstruksjonsfeil, fremmedlegemer, hærverk eller svikt i rengjøringsrutinene.
- Høydebassengene kan utgjøre en direkte risiko dersom de forurenses, fastslår Fonahn, som vurderer det private firmaets undersøkelser som «faglig sett veldig seriøse».
Gjennom en artikkel i VA Bulletin (nr 4/2001), som utgis av Norvar (Norsk VA-verkforening), oppfordrer Helseinstituttet alle vannverk til å inspisere bassengene, for å få oversikt over den tekniske og hygieniske standarden, og så lage en plan for å utbedre manglene.
2000 syke i Narvik
- Helseinstituttet har selv anslått at 300.000 sykedager årlig har sammenheng med drikkevannet. Hvor mye har høydebassengene skylda for?
- Det blir tvil og tro. Bortsett fra en håndfull episoder har vi ingen dokumentasjon på at tilførslene til bassengene har forårsaket sykdom. Men de utgjør et usikkerhetsmoment, som vannverkene må følge med på.
Én av episodene Fonahn viser til, skjedde i Narvik i 1981. En måkeflokk landet i et åpent høydebasseng. Hele 2.000 mennesker ble syke av campylobacter-bakterier.
Helseinstituttet ser det som en selvfølge at vannverkenes drifts- og vedlikeholdsrutiner også omfatter høydebassengene.
- Vannverkene skal ha et internkontrollsystem, som dokumenterer at tilstanden er slik den skal være. Har de ikke det, bryter de drikkevannsforskriften, påpeker Fonahn.
Ingen reaksjoner
Forskriften sier imidlertid ikke noe om hvor ofte høydebassengene skal inspiseres eller rengjøres. Ifølge Statens Næringsmiddeltilsyn (SNT) finnes det også mange eksempler på at kommunale vannverk blir pålagt utbedringer, men ikke følger opp.
- Formelt sett har vi hjemmel til å ilegge dagbøter. Men vi har ikke hjemmel for å kreve dem inn. I verste fall får det ingen konsekvenser for en kommune at den ikke følger opp slike pålegg, beklager rådgiver Morten Nicholls i SNT overfor Kommunal Rapport.
På bakgrunn av undersøkelsene til Ancistrus har han nå bedt de lokale næringsmiddeltilsynene om å fokusere mer på høydebassengene.
- Jeg ble veldig overrasket over resultatene. Dette er åpenbart et problemområde, sier Nicholls.