Flagging blir det sikkert på 17. mai. Men barnetoget er avlyst i Porsgrunn.

Flagging blir det sikkert på 17. mai. Men barnetoget er avlyst i Porsgrunn.

Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Dropper 17. mai-tog og feiring i sentrum

17. mai komiteen i Porsgrunn har vedtatt å avlyse årets feiring. Nå venter kommunene på nasjonale retningslinjer for markering av nasjonaldagen.

– Vi har stor forståelse for vedtaket til 17. mai-komiteen. Kommunen avventer nasjonale råd om hvordan dagen for øvrig skal markeres, sier ordfører Robin Kåss (Ap) i en pressemelding.

Statsminister Erna Solberg har bedt landets 17. mai-komiteer om å legge planer for en alternativ 17. mai-feiring. 1. mai-tog og appeller med samling i sentrum er avlyst. Markeringen av frigjøringsdagen for den andre verdenskrig den 8. mai, er avlyst av regjeringen. Russearrangement er innstilt, og det spøker for den tradisjonelle 17. mai-feiringen.

Porsgrunn kommunes 17. mai-komité har vedtatt å droppe feiringen, og flere kommuner vil trolig følge.

I vedtaket fra 17. mai-komiteen heter det:

«På bakgrunn av dagens situasjon i forhold til korona og den usikkerhet som ligger i tiden fremover, vil 17. mai komiteen i Porsgrunn, i likhet med andre arrangører av store arrangement, avlyse feiringen i sentrum i år.

Komiteen vil imidlertid oppfordre alle til å markere dagen lokalt i sine hjem, på terrasser og i sine hager innenfor de anbefalinger myndighetene på det tidspunktet gir.»

Flere foreslår nå en digital feiring. En Facebookgruppe samler folk som mener vi bør flytte 17. mai til høsten. Skolestart rundt den 22. august er foreslått som en god dag å feire nasjonaldagen. Da vil kulturlivet, restaurant- og utelivsbransjen få et løft etter en tøff periode, mener forslagsstillerne.

Porsgrunn og andre kommuner venter på nasjonale retningslinjer for hvordan dagen skal feires.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.