Ungdommens kulturhus Sarpsborg har eget e-sportsenter. Mens kulturhuset holder koronastengt, kan ungdommen møtes online i kommunens digitale ungdomshus.

Ungdommens kulturhus Sarpsborg har eget e-sportsenter. Mens kulturhuset holder koronastengt, kan ungdommen møtes online i kommunens digitale ungdomshus.

Foto: Medieverkstedet, Ungdommens kulturhus Sarpsborg
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Åpner digitalt ungdomshus mens fritidsklubben er koronastengt

På under én uke har nær 100 ungdommer vært innom Sarpsborgs digitale ungdomshus.

Når alle de faste fritidsaktivitetene er koronastengt, kan ettermiddagene og kveldene bli lange for mange ungdommer. Det ønsket team barn og unge i Sarpsborg å gjøre noe med. 20. mars åpnet den digitale utgaven av Ungdommens kulturhus Sarpsborg.

Online-utgaven av kulturhuset holder åpent seks dager i uka, på de samme tidspunktene som den fysiske ungdomshuset normalt holder åpent. Det digitale ungdomshuset tilbyr mange av de samme aktivitetene, og har de samme ansatte på jobb.

– Da koronaviruset kom, begynte vi å tenke: Hva gjør vi nå? Både med tanke på tilskuddsordninger og det med at barn og unge ikke får være på steder de er vant til å være. De som jobber i kultursektoren og team barn og unge, er veldig kreative folk, sier Therese Thorbjørnsen (Ap), utvalgsleder for kultur og oppvekst.

Aktivitet i mange rom

Ungdommens kulturhus online har en egen server på kommunikasjonsapplikasjonen Discord. Serveren er delt inn i rommene de til daglig har på Ungdommens kulturhus i Sarpsborg.

I «oppholdsrommet» spilles det musikk og ungdommen kan prate om løst og fast. De har også satt opp et digitalt biljardbord som ungdommen kan bruke, og som de også kommer til å kjøre ulike konkurranser i.

Inne i «e-sportssenteret» kan ungdommene finne noen å spille med, eller snakke om spillrelaterte ting. I «kiosken» er det ingen varer, men en sone hvor en kan trekke seg tilbake til et roligere rom uten musikk og forstyrrelser.

Det er også et «DND-rom», altså et rom hvor en kan spille spillet Dungeons and Dragons.

I «kontoret» kan en komme inn på dersom en vil snakke med en eller flere voksne. Her er det kun mulig å komme inn ved å motta en invitasjon, og ingen andre ser hvem som er inne på kontoret.

– Det skal være mest mulig likt det de opplever til vanlig. Vi vil at de skal føle at det er trygge rammer, der voksne er til stede og skaper ulike former for aktivitet. Det er noe eget ved at vi er til stede og bidrar til at det skjer faste ting, sier Ole Martin Pedersen Gjestad, leder for Ungdommens kulturhus.

Stor interesse

Åpningen av Ungdommens kulturhus online ble annonsert via kulturhusets egne kanaler, blant annet på deres Facebook-gruppe. Åpningen ble også omtalt i lokalavisa. 

Bare i løpet av de første dagene ble det sendt 5.000 meldinger i chat-rommene til det digitale ungdomshuset. De kommer i tillegg til de mange timene med samtaler som er ført via mikrofoner. Sist Gjestad sjekket, hadde kulturhuset 97 aktive brukere. 

Så langt har 13 kommuner bedt om omvisning, deriblant Kristiansand, Grimstad og Drammen.

– Det begynner å ta av litt, og det er veldig moro. Dette er første gang vi har flyttet hele Ungdommens kulturhus online. Men vi har lenge hatt veldig fokus på digitalisering. Vi var blant annet den første kommunen som etablerte et eget e-sportsenter i 2018, sier Gjestad.

Utvalgsleder Therese Thorbjørnsen ser ikke bort fra at det digitale ungdomshuset også kan være noe å teste ut i ferier, uavhengig av koronakrisen.