Barbro Kvaal, kommuneoverlege i Indre Østfold, har ansvar for 27 smittede.

Barbro Kvaal, kommuneoverlege i Indre Østfold, har ansvar for 27 smittede.

Foto: Tone Holmquist
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Undersøker luftveissyke i eget telt

Indre Østfold har raskt fått flere smittede. De har nå etablert et telt for luftveissyke utenfor legevakten.

Den første koronauken hadde kommunen et lite testtelt utenfor legevakten. Fremdeles testes de syke i bilen utenfor legevakten. Men nå er det også satt opp en utendørsavdeling i et telt der alle med luftveisproblemer blir undersøkt, slik at verken influensasyke eller folk med andre lettere luftveisproblemer kommer inn i bygget.

Det er en av endringene som har skjedd i Indre Østfold kommune, en times kjøretur fra Oslo, siden Kommunal Rapport var på besøk 3. mars.

Men det har også skjedd mye annet for kommuneoverlege og smittevernlege Barbro Kvaal. Hun er på jobb hver dag med tre andre kollegaer.

– Vi holder avstand og sitter i hvert vårt hjørne av et stort spisebord, sier hun.

Les også: Fikk 50 nye helsearbeidere i løpet av en helg

Det var ingen koronapositive i Indre Østfold kommune 3. mars. Da besøkte Kommunal Rapport kommuneoverlegen, fikk vi se en kommune i beredskap. De var blant de første i landet til å ha besøkskontroll på sykehjemmene. Arrangementer på sykehjemmene ble avlyst i begynnelsen av mars.

De har klart å holde smitten unna sykehjemmene, men er forberedt på at det kan endre seg. En egen avdeling for koronasyke som blir så syke at de ikke kan være hjemme, er opprettet.

Men Kvaal var langt fra hysterisk. Hun sa til bøndene at de kunne holde møte, bare det var tilgang på håndvask i lokalet. Det samme sa hun til pensjonistene som skulle ha konsert. Men det var før alle påleggene fra nasjonale myndigheter kom.

27 smittede

– Siden begynnelsen av mars, har det kommet mange pålegg som vi selvfølgelig følger. Så langt har vi 27 smittede i kommunen, sier Kvaal.

Kommunen har selvfølgelig stengt skoler, barnehager, kafeer, bingoen og idrettshaller og Askims store trekkplaster, Østfoldbadet.

De smittede som er blitt syke, blir fulgt nøye opp. Legetjenesten i kommunen ringer dem ofte, og hører hvordan det går. De smittede er fra 21 år til 72 år, litt mer menn enn kvinner. Noen har nesten ikke symptomer. Fire har vært eller er på sykehus. Én er veldig syk. Så langt er det ingen døde.

Kommunen tester 30 til 40 personer hver dag.

Fremdeles prøver kommunen å spore smitten, men det blir stadig vanskeligere.

– De første hadde smitte fra skiferie i Østerrike og andre utenlandsreiser. Men nå smitter det fra person til person her hjemme, sier Kvaal.

Hun og kollegaene prøver å få de smittede til å tenke igjennom hvem de har møtt, slik at også disse kan advares. Det blir stadig vanskeligere.

– Noen har god oversikt over livet sitt, andre ikke, sier Kvaal.

De smittede er hjemme i isolasjon, men når formen tilsier det, kan de gå utenfor husveggen, hvis de har eget hus. De som er i hjemmekarantene, kan gå ut i hagen, sette seg med en kopp kaffe i solveggen. Eller gå bort til skogkanten hvor det ikke er noen andre for å finne blåveis.

– Å plukke blåveis er bra for sjelen, sier legen.

Les også: Kommunenes store koronatest (kommentar)

– Hører ikke på tante med grått hår

Kvaal har inntrykk av at nesten alle nå skjønner at de skal holde avstand og vaske hendene. Men det er noen grupper det er litt vanskeligere å nå fram til. Ungdommen kjeder seg og samles i grupper. Det har vært rapporter om fotballspillende ungdommer som ikke overholdt énmetersregelen.

– Det har vært utfordrende å kommunisere med ungdom av ulike nasjonaliteter. Ikke alle ser på NRK, og 16-åringer hører ikke på en gammel gråhåret tante som meg. Vi har ikke helt knekket koden for hvordan vi skal nå ut, sier Kvaal.

Hun synes også det har vært mangelvare med informasjon på flere språk. Det burde ha kommet fra Helsedirektoratet, og informasjonen må gis av personer med tillit i miljøene.

– Vi er vant til at folk gjør som øvrigheten sier. Men det er jo ikke like vanlig i alle land, påpeker hun.