Nyheter
Får ikke etablere nye oppdrettsanlegg i verdensarvområde
Nye oppdrettsanlegg er ikke forenlig med Vegaøyans verdensarvstatus, mener regjeringen. Den gir Vega kommune 10 millioner til å utvikle nye næringer.
– Næringsfondet er vel ment som et plaster på såret. Men 10 millioner er altfor dårlig, sier ordfører Jon Albert Johansen Floa (Sp) i Vega til Kommunal Rapport.
Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) følger rådet fra Statsforvalteren og Riksantikvaren og nekter å godkjenne to nye akvakulturområder i verdensarvområdet på Vega.
Ifølge departementet kan det ikke etableres nye oppdrettsanlegg verken i verdensarvområdet eller buffersonene rundt.
Beslutningen ble offentliggjort samme dag som regjeringen la fram forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2024. Her foreslår den å gi Vega kommune 5 millioner kroner i år og 5 millioner kroner neste år, for å etablere et grønt næringsfond.
Hensikten er å utvikle næringsvirksomhet basert på verdiene som ligger til grunn for Vegaøyans verdensarvstatus.
– Avgjørelsen begrenser muligheten til å drive oppdrett i uoverskuelig framtid. Da må kompensasjonen være i en helt annen størrelsesorden enn 10 millioner, sier ordføreren.
– Staten bestemmer
Ifølge Floa er det bare en «bitte liten» del av Vegas havområde som ligger utenfor verdensarvområdet og buffersonene. At departementet åpner for nye oppdrettsanlegg her, har derfor liten betydning, mener ordføreren.
– Kommunen har vel også inntekter av verdensarvstatusen?
– Ja. Men ikke i samme størrelsesorden eller rett i kommunekassa. Tilskuddet fra verdensarvstatusen går til et stiftelse. Dessuten pålegges kommunen en god del utgifter og arbeid, som vi ikke får kompensert for. Over halvparten av tiden vi bruker på å utarbeide ny samfunnsdel til kommuneplanen, er knyttet til verdensarvstatusen. I likhet med andre kommuner som er oppført på Unescos verdensarvliste, ønsker vi kompensasjon for dette.
– Vil dere helst si fra dere verdensarvstatusen?
– Det er ikke aktuelt. Det er staten som bestemmer.
Striden mellom Vega kommune og staten om oppdrettsanlegg i verdensarvområdet har pågått i mange år. Både Statsforvalteren i Nordland og Riksantikvaren har fremmet innsigelser mot Kystsoneplan Helgeland, der kommunen har satt av Rørskjæran og Hysvær til to nye akvakulturområder. Begge ligger innenfor Vegaøyan verdensarvområde.
– Høy internasjonal verdi
Mekling har ikke ført fram, og saken har nå blitt endelig avgjort av Kommunal- og distriktsdepartementet. Det ber Vega kommune fjerne de to nye akvakulturområdene fra kystsoneplanen.
– De norske verdensarvområdene er blant verdens mest verdifulle kultur- og naturområder. Å forvalte et verdensarvområde gir mange fordeler – og noen ganger også utfordringer – for et lokalsamfunn. Vi vil gi ti millioner kroner over to år til Vega for å bidra til bærekraftig næringsutvikling som samtidig tar vare på verdensarven, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i en pressemelding om revidert nasjonalbudsjett.
Departementet gir følgende begrunnelse for at det ikke godkjenner kystsoneplanen med to nye akvakulturområder:
«Vegaøyan er eit kulturlandskap med høg nasjonal og internasjonal verdi, og Noreg er forplikta til å forvalte arealene på ein måte som sikrar verdsarvverdiane. Det inneber at samspelet mellom det marine miljø som leveområde for villfisk og sjøfugl med den tilhøyrande 1500 år gamle tradisjonen med dunsanking frå ærfuglane og landskapet, må bevarast.
Verdsarvområdet er svært sårbart for ytterlegare påverkingar, og nye område for akvakultur kan ha negative påverknader på det marine økosystemet med trua sjøfugl og naturtypar, og på kulturmiljø og landskap».