Østfold vedtok klimakrise i slutten av juni. Fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) understreker at på grunn av sommerferie har det ikke kommet konkrete tiltak å vise til ennå. Foto: Terje Lien
Østfold vedtok klimakrise i slutten av juni. Fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) understreker at på grunn av sommerferie har det ikke kommet konkrete tiltak å vise til ennå. Foto: Terje LienTerje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Natur og Ungdom etterlyser tiltak fra kommuner som har vedtatt klimakrise

Før sommeren erklærte flere fylker og kommuner klimakrise. Nå etterlyser Natur og Ungdom konkrete tiltak.

NRK har snakket med 33 av kommunene og fylkene som i vår vedtok at det er klimakrise, men ingen av dem kan vise til konkrete tiltak som er blitt gjort i løpet av sommeren.

– Da har man i realiteten ikke erklært krise. Du er nødt til å gjøre noe med problemet og ikke bare snakke om store ord og snakke om at klima er viktig, sier leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom.

Bergen kommune besluttet å erklære klimakrise i slutten av juni og lovte samtidig å forplikte seg til en klimastrategi.

Å erklære krise i Bergen var imidlertid å slå inn åpne dører for klimapolitikken som kommunen allerede har, mener byråd Julie Andersland (V) i kultur og næring i Bergen. Andersland peker på at tiltakene har kommet først, før vedtaket.

– Vi har en ambisiøs klimaplan som setter som mål at Bergen skal være fossilfri innen 2030. Bergen er den byen i Norge som har kuttet sine klimagassutslipp, sier Andersland.

Østfold vedtok klimakrise i slutten av juni. Fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) understreker at på grunn av sommerferie har det ikke kommet konkrete tiltak å vise til ennå.

Sommerferie er imidlertid ingen unnskyldning, kontrer Natur og Ungdom-lederen.

– Det er masse ting politikerne i kommuner og fylker nå kan gjøre, men det virker som om de er mer opptatt av å gjøre det billigere å kjøre bil og diskutere bompenger, sier Eiterjord.

(©NTB)