Nyheter

Nesodden i budkrig om strandperle

15 millioner kroner er prisforlangende for Tangen Gård. En privat eiendom på 35 mål og strandlinje. Politikerne på Nesodden vil være med på budkrigen. De ønsker å utvide friarealet for kommunens innbyggere, men ber staten om penger.

Nesodden kommune har 14 km strandlinje, langs Oslofjorden og Bunnefjorden. Siden 50- og 60-tallet har stadig flere av strand-og friluftsarealene blitt stengt for Nesoddens innbyggere. 30 prosent av kystlinjen er friområder, resten er privat. Det viser en oversikt fra Oslofjordens Friluftsråd.

For første gang på alle disse årene er kommunen beredt til å kjøpe tilbake en av de virkelig store perlene på Nesodden, Tangen Gård. Den ligger helt nede ved Oslofjorden og har en hovedbygning, to hytter og flere småhus. Utsikten er rettet mot Aker Brygge og Oslo Rådhus. Fergeturen inn dit tar 20 minutter.

Ordfører Eirik Moe (Ap), har flere planer for området, hvis kommunen vinner budkrigen. Da blir det barnehage i hovedbygningen og kanskje omsorgsboliger.

Eiendommen er nå lagt ut for salg, og taksten er 15 millioner kroner. Kommunen har søkt Miljøverndepartementet, Akershus fylkeskommune, Direktoratet for naturforvaltning og Oslofjordens friluftsråd om pengestøtte. Eiendommen koster mer enn det som totalt er bevilget på Statsbudsjettet i år til erverv av friluftsarealer i hele landet.

Kommunen har tidligere prøvd å kjøpe tilbake mindre eiendommer, men tapt budkrigene. Det er bare små parseller og noen badehus som kommunen har klart å slå kloa i.

- Det har vært en vanvittig prisstigning på eiendommene de siste årene, sier Moe.

- Nå trenger vi penger og ikke bare moralsk støtte, sier han.

Ikke strandpoliti

Han mener at friluftsloven, som skal sikre allmennheten fri adgang på private områder, er vanskelig å håndheve.

- Det blir en umulig konflikt mellom kommunen og den private eieren. Dessuten har vi ikke mulighet til å være strandpoliti hele tiden, sier Moe.

Det eneste som virkelig kan sikre folk adgang til naturområdene, er at kommunen eller staten kjøper områdene tilbake fra de private, sier han.

Det er vanskelig å slå ned på snikprivatiseringen som skjer, mener ordføreren. De private eiendomsbesitterne er oppfinnsomme i å stenge folk ute fra strender, som egentlig ikke er private. Ved å beleire strand og holmer med parasoller, solsenger, sette opp gjerder og brygger og skilt: Privat eiendom. Kommunen har ikke lov til å skilte disse områdene med at friluftsloven sikrer alle adgang til strandlinja.

- Dermed har den private eiendomsretten vunnet. Jusen er veldig uklar på dette området, sier Moe.

Knapphetsgode

Samtidig som strandarealene gradvis er blitt privatisert, er det blitt enda flere som søker til de samme friarealene. Nesodden har tredoblet innbyggertallet fra 1960 til nå.

- Vi har fått en veldig sterk privat rikdom, men det offentlige har ikke råd til å kjøpe til fellesskapet. Staten har ikke fulgt med i utviklingen, sier Moe.

Skrevet av: Ingun Larsen

Powered by Labrador CMS