Dette skiltet møtte besøkende på et sykehjem i Oslo i mars, men besøksforbud praktiseres fortsatt – også i kommuner uten smitte.

Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Leder

Besøksforbud på sykehjem blir for lettvint

Uten ett eneste tilfelle av koronasmitte i kommunen, er det feil medisin å nekte beboere på sykehjem besøk.

Kommunal Rapport har kartlagt hvilke kommuner som har innført besøksforbud i sykehjemmene. I flere kommuner blir sykehjemsbeboerne nektet besøk, til tross for at kommunen ikke har registrert noen tilfeller av covid-19, meldte Kommunal Rapports nettavis i helga.

Kunnskapsbaserte smitteverntiltak er svaret.

Slike besøksforbud er både oppsiktsvekkende og kritikkverdige, og praksisen må endres.

Kunnskapsbaserte smitteverntiltak er svaret.

Kommuner Kommunal Rapport har vært i kontakt med, opplyser at de ønsker å være føre var, ivareta liv og helse for de sykeste, verne ansatte mot smitte og beskytte seg mot eventuell smitte fra nabokommuner – blant annet. Dette blir for lettvint.

Helsedirektoratets anbefaling er at kommunene så langt som mulig skal legge til rette for besøk i helse- og omsorgsinstitusjoner, og at den enkeltes behov for besøk må vurderes opp mot risiko for smittespredning, risikofaktorer hos den enkelte og smittesituasjonen lokalt.

Helseministeren har nå gitt fylkesmennene i oppdrag å følge opp kommunene som har for strenge regler, for å sikre at eldre og pårørende får møtes, skrev Kommunal Rapport fredag.

Det er klart det er viktig for sykehjemsbeboere å få besøk. Det er forståelig at beslutningstakere vil være forsiktige, men det er ikke helsebringende å isolere dem som bor på sykehjem heller. Dette har det vært så mye oppmerksomhet om at det burde være påminnelse god nok.

Begrensninger på besøk i sykehjem bør selvsagt ha en forsvarlig begrunnelse, men ledelsen bør strekke seg langt for å legge til rette for at de som tilbringer sin siste levetid her, får ta imot besøk fra sine nærmeste.

Dramatiske tiltak kan være nødvendige, men de bør absolutt spares til kritiske situasjoner. Når det ikke er registrert smitte i kommunen, skulle det ikke være grunn til at besøk herfra skulle nektes.

For sykehjemsbeboernes del er det å håpe at kommunene som har strenge restriksjoner, nå slutter å stanse alle besøk til beboerne i sykehjemmene.

Så er det selvsagt god grunn til å ta forholdsregler ved hvert eneste besøk. Å holde avstand og legge til rette for å vaske hender er en avgjørende vane uansett hvem som kommer.

Personer som har oppholdt seg i områder med smitte, skal selvsagt ikke utfordre noen grenser. Det betyr uansett ikke at alle må nektes adgang.

Kunnskapsbaserte smitteverntiltak er svaret framfor forsiktighet som paradoksalt nok kan gå på helsa løs.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.