Nyheter

Fra fengsel til jobb via Stavne Gård

TRONDHEIM: Torkel Witsø (34) mekker biler. Line Seljeseth (33) jobber på kjøkkenet. Arbeidsplassen er en Trondheims-gård med lange tradisjoner. Nå tilbyr den jobb til folk som kommer ut av fengsel og trenger hjelp til en ny start.

Selv med sludd i lufta er stemningen på Stavne Gård i Trondheim varm. På kjøkkenet går praten over grytene. I snekkerverkstedet lukter det tre og maling. Stoffbiter klippes og sys sammen til fine vesker på avdelingen for søm og design.

Verkstedet ligger i en gammel gårdsbygning. En skjærebrenner lager gnister og høy lyd. Det lukter olje, og verktøy er spredd over det hele. Torkel Witsø har kjørt en hvit Peugeot inn på verkstedet. Like før påske var han ferdig med å sone en narkotika dom på ett år og ni måneder. De siste månedene av soningen var han på Leira, en frigangsavdeling av Trondheim fengsel. Her kan de innsatte jobbe, men må tilbake til Leira etter arbeidsdagens slutt.

Witsø forsøkte å få seg jobb på det ordinære arbeidsmarkedet, men det var vanskelig. Gjennom Aetat kom han i kontakt med Stavne Gård og fikk jobb på verkstedet. Nå vil han ta fagbrev som mekaniker, og står i kø for å komme inn på et arbeidsmarkedstiltak.

- Med fagbrev kan jeg ta jobb hvor som helst, Det er rift om gode mekanikere, slår han fast.

Witsø ble dømt for salg og oppbevaring av narkotika.

- Det var mitt første og siste besøk i fengselet, sier han.

Når han er ferdig med soningen, vil han starte på nytt. Å få jobb før soningen var ferdig, er et skritt i riktig retning.

- Det er ikke noe særlig positivt å komme ut til ledighet. Å ha noe å gå til hver dag, har mye å si for strukturen i hverdagen, mener Witsø.

Lønnsom rehabilitering

De røde og hvite bygningene på Stavne Gård lager en fin ramme rundt arbeidstreningstiltakene. Atmosfæren bærer preg av at dette er et trygt sted å være, og et godt sted å ta de første stegene ut i arbeidslivet.

Stavne Gård er et kommunalt foretak. For kommunen er det viktig at foretaket ikke bare tar seg av de lovpålagte oppgavene, men også har et bredere nedslagsfelt. Ettervern av dem som kommer ut fra soning er et tiltak kommunen ser positivt på.

Prosjektet som tilbyr innsatte jobb under og etter soning, kom i gang for seks år siden og er nå et etablert tiltak. I fjor var 35 personer med i ordningen.

- Vi starter å jobbe med folk seks måneder før løslatelse, forteller Berit Hansen, konsulent i fengselsteamet på Stavne Gård.

I løpet av tiden på Stavne skal de innsatte settes i stand til å møte hverdagen. De får også hjelp til å finne bolig, og når de skal ut på det ordinære arbeidsmarkedet kan de få oppfølging i inntil tre år. Tiltaket drives i tett samarbeid med Aetat.

- Her vil jeg være

På kjøkkenet står Line Seljeseth (33) over grytene. Dagens rett er risotto med kylling, grønnsaker eller pølse. Lunsjen er hektisk, men Line serverer maten med et smil. Hun har valgt å bruke de siste fire månedene av soningen av en to år lang narkotikadom på Stavne. Da Seljeseth kom til Stavne, var hun usikker på hva hun gikk til. Men atmosfæren fikk henne til å tenke at «jøss, her vil jeg være.» Og hun ble. Nå har hun planer om sommerjobb og studier. Etter 12 år som har vært preget av rus, har hun nå vært rusfri i ett år.

- Men kampen starter når jeg slipper ut, sier hun.

Hun mener det er en fordel å ha noe å gå til etter soningen. Et sted som er rusfritt, og hvor hun får tett oppfølging, også etter at hun får skoleplass eller annen jobb.

Powered by Labrador CMS