Nyheter

«Det er bare kvinner de kan gjøre sånn med. Dette hadde aldri gått på Saugbruks»

HALDEN: Kommunestyresalen i Halden har trolig aldri vært så full. Det er ikke kommunestyremøte, men fagforeningsmøte med én sak på dagsordenen: Masseoppsigelser.

Lene Trollnes, Astrid Alsaker, Wenche Berntsen og Hilde Larsen jobber alle innenfor pleie- og omsorg. Det er der Halden kommune skal kutte flest årsverk. De fire kvinnene lurer på hvordan det skal skje. Foto: Ole Morten Melgård

Halden kommune skal nedbemanne med 80-90 årsverk. De fleste stillingene skal tas i pleie- og omsorgssektoren hvor kvinnene jobber deltid fra før. Mange ønsker seg fulle stillinger, mens kommunen vurderer å innføre kortvakter og enda mindre stillingsbrøker.

Wenche Berntsen jobber og er tillitsvalgt på Halden sykehjem. Hun er forbanna:

- Arbeidsdagen er kjempetøff. Vi får flere og flere oppgaver og pasientene er eldre og sykere enn noen gang. Vi som jobber på sykehjemmet er kjempeslitne. Det har nesten ikke blitt ansatt noen nye de siste åra. De fleste på sykehjemmet er kvinner som jobber deltid. Noen er helt nede i 21 prosent stilling. Vi har stått på for større stillinger. Med kortvakter vil vi få enda lavere stillingsbrøk. Det er bare kvinner de kan gjøre sånt mot. Det hadde aldri gått på Saugbruks, sier Berntsen med klar adresse til ordfører Per-Kristian Dahl (Ap) som har bakgrunn fra Saugbruks, Haldens største bedrift.

- Hva med meg?

Kvinneandelen på møtet er om lag 80 prosent. Det sitter folk i trapper, vinduskarmer og på gulvet. Godt over hundre har møtt opp, sier de som har telt.

- Kommunen har drevet med ommøblering av oss ansatte i nesten et år. De kan ikke ommøblere som de vil. Du kan settes til en stilling på et lavere nivå, men du beholder lønna. Samtidig kan de ikke tilby meg økonomisjefens jobb. Det finnes regler for sånt, sier hovedtillitsvalgt Kirsti Rørmyr.

- Hvorfor ikke, repliserer en mann på bakerste benk. - Du kan jo ikke gjøre en så dårlig jobb.

De hovedtillitsvalgte har gått igjennom kriteriene for nedbemanning. Forsamlingen er taus og stiller få spørsmål. Spørsmålene kommer i stedet i røykepausen, ute på gata.

- Jeg er kokk, og kan ikke noe annet fag. Hva skal jeg gjøre dersom jeg mister jobben, spør en.

- Beholder sjefene lønna livet ut dersom de blir omplassert, spør Rigmor Andersen.

- Ja, svarer Rørmyr

- Hva er vitsen da a? Da sparer jo ikke kommunen noen ting!

Andersen synes dette er tåpelig. Selv har hun lang ansiennitet og er ikke redd for å miste jobben på Karrestad Eldresenter. Men hun frykter at kollegene som har gått i vikariater i årevis ligger dårlig an.

Sykefraværet øker

Tilbake i salen går de tillitsvalgte igjennom planene for nedbemanning og hva som har skjedd på drøftelsesmøtene med kommunens ledelse. Egentlig er de overrasket over at ingen har mottatt oppsigelser ennå. For i budsjettet har man forutsatt en halvårsvirkning av nedbemanningen. Det betyr oppsigelser før 1. april.

Bjørn Kristian Rudå fra Fagforbundets omstillingsenhet i Oslo sier at Fagforbundet vil forfølge enhver oppsigelse.

- Vi sitter mye i møter med ledelsen for å forklare at folk er kjørt. Hvis de tror at det finnes mye daukjøtt i Halden kommune, så tar de feil! Kommunen har allerede skåret bemanningen til beinet mange steder. Vi prøver å forklare at mindre vikarbruk og færre stillinger vil føre til enda høyere sykefravær, men vi får ikke alltid inntrykk av at de lytter, sier Rørmyr.

Rørmyr, hovedtillitsvalgt Arne Helgestad og de andre tillitsvalgte får trampeklapp på slutten av møtet

- Skal vi fighte framover? spør Helgestad salen før møteslutt.

Svaret er unisont.

- Ja!

Skrevet av: Siri Baastad

Powered by Labrador CMS