Nyheter
Institusjon ble kulturlandsby
Keramikeren Jan Hauger er lykkelig over at kommunen overtok den tidligere HVPU-institusjonen. Nå blomstrer kunst, kultur og mangfold på Fossnes Senter.
Boligpaviljong ble keramisk verksted: Keramikeren Jan Hauger drysser knusktørr sagflis over et nybrent keramikkfat for å lage den spesielle Raku-effekten. Han stortrives i det nye kunstnermiljøet. Foto: Ole Morten Melgård. |
STOKKE
Med HVPU-reformen kom kravet om at de store sentralinstitusjonene skulle tømmes for psykisk utviklingshemmede. For mange kommuner ble ett av de viktige spørsmålene: Hva gjør vi med de enorme bygningsmassene? Stokke kommune i Vestfold kjøpte hele anlegget for en billig penge. Nå er sentralinstitusjonen historie og stedet utviklet til en sprell levende kulturlandsby. I helgene strømmer folk til for å se kunsthåndverk, gå tur eller spise. Den tidligere institusjonen ligger i praktfulle naturomgivelser, og de mange bygningene huser kunsthåndverkere, galleri, teater, landhandel, pub, skole, hotell og flyktningmottak. Alt har kommet etter at kommunen overtok i 1993. – Vi har et veldig godt miljø. Ikke kan vi klage på husleia heller, humrer keramikeren Jan Hauger. Han har verksted i en tidligere boligpaviljong, og som mange andre kunstnere, har han funnet både ro og gode arbeidsforhold her.
Frykt ble glede I 1991 var Stokke kommune preget av voldsomme diskusjoner om hva man kunne gjøre med institusjonen. I Stokke, som i andre kommuner, fryktet man å bli sittende med en bygningsmasse som ville bety store utgifter. Det var kraftig murring og angst blant politikerne. Etter en lang runde med politiske diskusjoner endte det med at kommunen overtok Fossnes fra fylket og staten for 750.000 kroner. Fra 1998 ble Fossnes Senter omgjort fra en kommunal bedrift til et rent kommunalt aksjeselskap. I dag er angsten erstattet av glede over satsingen. Alle investeringer, selv kjøpesummen, er dekket opp gjennom salg av eiendommer tilhørende Fossnes Senter, husleie og andre inntektsposter ved senteret.
– Ny by i Vestfold – Spådommene om at dette ville bli en spøkelsesby, er gjort til skamme. Nå er folk stolte av stedet, sier ordfører Per Eivind Johansen til Kommunal Rapport. Fossnes Senter er utpekt som vekstområde både i fylkets og kommunens arealplan. Det legges opp til en stor utbygging, blant annet av 150 boliger. – Dette vil bli et spennende bosted, ja, nærmest en ny by i Vestfold, sier ordføreren. Ved starten på HVPU-reformen fantes totalt 15 store sentralinstitusjoner, og vertskommunene har for en stor del overtatt bygningene. Men det er stor forskjell på hvordan mange av disse gigantiske områdene er utnyttet. De som har kommet lengst i utvikling og totalt nyskapende virksomhet, er Stokke med Fossnes Senter og Bærum med Emma Hjort.