INPs ordførerkandidat Nils Olav Moen kan glede seg over å være det største partiet i Vanylven. Han har tidligere sittet i kommunestyret for Helsepartiet.

INPs ordførerkandidat Nils Olav Moen kan glede seg over å være det største partiet i Vanylven. Han har tidligere sittet i kommunestyret for Helsepartiet.

Foto: Helsepartiet

Her er INP klare til å ta over ordførerklubba

Industri- og næringspartiet (INP) kan få ordførere i både Vega og Vanylven.

Industri- og næringspartiet (INP) får en oppslutning på 3 prosent i årets kommune- og fylkestingsvalg. I flere kommuner får partiet over 10 prosent oppslutning.

– Det er helt spinnvilt det vi opplever nå. Jeg har begynt å få litt gåsehud, det er ganske heftige tall, sier INP-leder Owe Ingemann Waltherzøe til NRK.

Vilkårene for olje, gass og annen norsk industri var blant de viktigste sakene da Waltherzøe stiftet partiet i 2020.

Tror på kjapp avklaring

INP er aller størst i Møre og Romsdal-kommunen Vanylven, med 19 prosent av stemmene. INPs ordførerkandidat Nils Olav Moen er ikke i tvil om at det er partiets saker som er årsaken til den store oppslutningen.

– Vi har mange gode saker. Den viktigste saken er nok at folk ikke ønsker vindturbiner i fjellheimen, sier Moen til Kommunal Rapport.

Han er godt fornøyd med valgresultatet, men har liten tro på at han snart vil sitte i ordførerstolen.

– Nei, det tror jeg ikke kommer til å skje, sier Moen.

Ifølge Moen lovte både Sp og Venstre før valget at det største partiet skulle få ordføreren, men han tviler på at løftet blir holdt.

Han tror imidlertid på kjapp avklaring, mest sannsynlig i løpet av dagen.

– Er du klar for å ta over ordførerklubba dersom du får tilbudet?

– Jeg er veldig klar, sier Moen.

Klar for forhandlinger

Størst oppslutning har INP i Nordland-kommunen Vega, men nesten 29 prosent av stemmene. Arbeiderpartiet er det største partiet med en oppslutning på 35 prosent av stemmene, mens Senterpartiet får 23,7 prosent av stemmene.

– Jeg tror ikke at det er de politiske sakene som er den største årsaken til at vi gjør er godt valg i Vega. Jeg tror det handler om at folk har lyst på et skifte, sier INPs ordførerkandidat Kjartan Sørøy.

Han er godt fornøyd med resultatet, særlig med tanke på at partiet startet opp i februar i år. Selv om lokalpartiet er forholdsvis nytt, har Sørøy lang politisk erfaring. Han har tidligere sittet åtte år i kommunestyret for Kystpartiet.

INPs ordførerkandidat Kjartan Sørøy i Vega tar gjerne på seg vervet som ordfører.
INPs ordførerkandidat Kjartan Sørøy i Vega tar gjerne på seg vervet som ordfører. Foto: Privat

Om Sørøy ender opp med ordførerklubba, gjenstår å se.

– Det er forhandlinger som skal til. Vi får se hvor Sp går. Det blir litt jobb å gjøre i dagene framover, sier Sørøy.

Misnøye gir stemmer

INP gjør det også bra i kommuner som Vinje, Narvik og Voss.

– Etter hvert som vi analyserer kommune for kommune, vil vi se forskjellige lokale tendenser. På Vestlandet spesielt ser vi at INP kommer inn mange steder. Det blir spennende å se om de blir en del av styringsgrunnlaget i kommunene, sier professor Anne Lise Fimreite ved Institutt for politikk og forvaltning, Universitetet i Bergen.

Industri- og næringspartiet (INP)

  • Partileder: Owe Ingemann Waltherzøe (60)
  • Stiftet i 2020
  • I 2023 vedtok Helsepartiet å fusjonere med Industri- og næringspartiet
  • Stiller til valg i 138 kommuner og fylker
  • 11.600 medlemmer per august 2023

Både Fimreite og professorkollega Elisabeth Ivarsflaten var spente på protestpartienes oppslutning i valget.

Ivarsflaten sier at det ved forrige kommunevalg oppsto en rekke protestpartier som Frp normalt ville klart å fange opp. I 2019 klarte ikke Frp å fange opp protestene, mye fordi partiet var i regjering.

– Det har vært interessant å se om Frp ville klare å fange opp misnøyen, eller om INP ville klare å fange opp disse. Vi ser at Frp har nådd noen av disse velgerne, slik at INP ikke er blitt like stort noen steder. I noen kommuner har INP derimot blitt veldig store, spesielt på Vestlandet, sier Ivarsflaten.

Hun trekker spesielt fram Voss, der det lokalt har vært stor misnøye med at regjeringen Støre har satt rassikring på E16 på vent. Der har Ap gått 13 prosentpoeng tilbake, mens Sp har gått 8 prosentpoeng tilbake. INP har derimot gjort et svært godt valg, med 10,7 prosent av stemmene.

Utrent på realpolitikk

I dagene og ukene framover vil Høyre lokalt gå i sonderinger og forhandlinger i mange kommuner.

Professor Anne Lise Fimreite tror forhandlingene blir mer krevende for protestpartiene som INP, enn Høyre.

– Det er veldig få steder – om noen – der ett parti har rent flertall. Kompromiss er en oppskrift på å kunne drive lokalpolitikk, med den partifloraen vi har mange steder.

Først og fremst blir det en krevende øvelse for samarbeidspartiene, tror Fimreite.

– Det å inngå i koalisjoner med INP, som er et nytt parti og ikke har trent på realpolitikk, blir krevende. De kompromissøvelsene som må til, og som man må begynne med i dag, tror jeg kan bli en utfordring for mange. Da tror jeg de trente partiene som Høyre og Ap, kanskje kommer bedre ut av det enn de som er nyss på fjorden rodd, sier Fimreite.