-Vi mener det er på sin plass å ta opp denne saken igjen, mener fylkesvaraordfører Aud Hove (Sp). Foto: Oppland Sp
-Vi mener det er på sin plass å ta opp denne saken igjen, mener fylkesvaraordfører Aud Hove (Sp). Foto: Oppland Sp
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Senterpartiet vil oppløse Innlandet

Det rødgrønne fylkesrådet ønsker å oppløse den nye fylkeskommunen Viken etter valget i 2021. Nå ønsker Senterpartiet å også oppløse det nye Innlandet.

Fra og med nyttår blir gamle Hedmark og Oppland smeltet sammen til nye Innlandet fylkeskommune.

Innlandet får et innbyggertall på 386.914 innbyggere og vil bestå av til sammen 46 kommuner, skriver Dagsavisen.

Men dersom det blir nytt stortingsflertall om to år, ønsker fylkesrådet å søke om å få oppløst det nye fylket, varsler fylkesvaraordfører Aud Hove (Sp).

– Dette gikk vi i Senterpartiet til valg på i høstens lokalvalg og har fått forhandlet det inn i plattformen med Arbeiderpartiet, som vi skal styre sammen med. Det var ikke flertall i fylkestingene for å sammenslå Oppland og Hedmark, og derfor mener vi det er på sin plass å ta opp denne saken igjen, sier Hove.

Troms og Finnmark, som også skal slås sammen, skal de neste fire årene styres av Ap, Sp og SV. Der ønsker de også å oppheve sammenslåingen.

Fra og med 1. januar 2020 vil dagens 19 fylker skrelles ned til 11. Nord- og Sør-Trøndelag ble sammenslått fra 1. januar i fjor.

Hordaland og Sogn og Fjordane blir Vestland, Aust-Agder og Vest-Agder blir Agder, Oppland og Hedmark blir Innlandet og Buskerud, Akershus og Østfold slås sammen til Viken.

Troms og Finnmark og Vestfold og Telemark slås også sammen, men de nye fylkene beholder de tidligere fylkesnavnene med «og» som bindeord.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.