Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Hevet fanen for homofile

Ordfører Harald Furre (H) er nominert til Årets kommuneprofil fordi han har stått opp for homofile og fremmer Sørlandets sak nasjonalt.

Årets kommuneprofil 2016

Årets kommuneprofil 2016 har tre kategorier: Ordfører, rådmann og andre ledere (politiske og administrative).

Leserne har foreslått kandidater. En jury har valgt ut to finalister i hver kategori.

Denne uka presenterer vi de to ordfører-finalistene, neste uke lederne og i siste ukeavis før jul rådmennene.

Kriteriene: Ordførerprisen skal gå til en ordfører i en kommune eller en fylkeskommune som har utmerket seg i løpet av dette året.

Han eller hun må ha vist politisk lederskap utenom det vanlige; startet en viktig debatt, taklet en vanskelig situasjon godt, drevet fram en viktig politisk beslutning, utviklet lokalsamfunnet, styrket kommunens omdømme. 

–––—

For å stemme på Harald Furre må du sende kodeordet ordfører 2  i en sms til 2377. Prisen for å stemme er 3 kroner for hver stemme.

–––-

Da regnbueflaggene ble fjernet av høyreekstreme i Kristiansand dagen før paraden under Skeive Dager i sommer, heiste ordføreren regnbueflagget på rådhuset og inviterte arrangørene til frokost.

– Det ble et økt behov for å markere at dette ikke er Kristiansand. Vi er en raus kommune, sier Furre og inviterer til kaffe og rundstykker ved sitt store, ovale ordførerbord.

– Er det spesielt å heise flagg for homofile i 2016?

– Det var ikke helt ukontroversielt, det finnes en flagglov. Vi måtte lage et arrangement rundt flaggheisingen og inviterte på frokost. Det var et viktig symbol om at byen er for alle.

52-åringen begynte sitt andre politiske liv i fjor høst da han gikk rett inn i vervet som ordfører. Han var politisk aktiv fra ungdomstiden og til han ble 35 år. Da sluttet han i politikken for å bli administrativ direktør i Agderforskning.

– Jeg har jobbet med samfunnsutvikling hele tiden. Men politikk er på toppen av pyramiden når du vil gjøre en forskjell. 

Brenner for likestilling

Furres verdisyn kom også fram da han refset en imam i Kristiansand som i januar sa at muslimske barn ikke bør gå i barnehage, at muslimer ikke bør ønske noen god jul og håndhilse på personer av motsatt kjønn.

Administrasjonen utreder dessuten nå et forslag fra Furre om at Kristiansand skal kunne nekte å kjøpe varer og tjenester fra bedrifter som er dårlige på likestilling. Kommunen skal for eksempel kunne stille krav om heltidskultur, om likestillingsprogram, om lik lønn for likt arbeid og like karrierestiger for begge kjønn.

– Vi må tørre å vise holdninger og stille krav. Likestilling er like viktig og relevant som helse,- miljø og sikkerhet, sier Furre.

Furre har også engasjert seg for at Agder-fylkene skal få en større del når nasjonale penger skal fordeles. Han har blant annet tatt initiativ til samlinger der sørlandsbenken på Stortinget og lokale politikere er blitt enige om å prioritere saker for landsdelen.

– Agder-fylkene har blitt glemt i nasjonal- og distriktspolitikken. Vi har virkelig behov for å vise at vi har store utfordringer. Oljenæringen sliter, og vi har lenge ligget på norgestoppen i uføretrygd.

Elitedivisjon

– Hva er din visjon som ordfører?

– At Kristiansand skal være en by i elitedivisjonen. Vi skal være en by som har plass til alle og en sydlandsk by både når det gjelder folkeliv og kultur. Vi skal også være en drivkraft i regionen.

– Hvilken metode har du tro på?

– Alle må dra i samme retning. Derfor foreslo jeg etter valget at opposisjonen bør ha en fulltidsstilling. Du må dessuten ikke pushe egne saker så hardt at du ikke når fram når det gjelder. «Small talk» bygger relasjoner slik at du har et grunnlag til å snakke sak når du har noe viktig å bringe til torgs. 

 

 

Les om de andre kandidatene her:

 

Barnevernsleder Tone Risvoll Kvernes: Inviterte familiene inn i barnevernssakene

IKT-leder Kjetil Århus: Utvikler IT-løsninger for hele sektoren

Ordfører Rune Rafaelsen:Tok vare på flyktningene

Hvis du vil stemme på din kandidat til Årets kommuneprofil, må du vente til15. desember. Avstemmingen starter nemlig først etter at kandidatene i alle klassene er presentert.

 

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.