Flere norske kommuner ligger nå foran statlige myndigheter og stenger skoler og barnehager for å begrense smittespredning, påpeker Jan Inge Krossli.

Flere norske kommuner ligger nå foran statlige myndigheter og stenger skoler og barnehager for å begrense smittespredning, påpeker Jan Inge Krossli.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Kommentar
Kommentarer gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

På tide å stenge skoler

En rekke kommuner stenger nå skoler for å hindre koronaspredning. Norge bør følge Danmarks eksempel og stenge skoler og barnehager i hele landet.

Danmarks statsminister Mette Fredriksen (S) offentliggjorde onsdag ettermiddag en rekke strenge tiltak for å begrense spredningen av koronaviruset.

Hun begrunnet det med at smitten nå sprer seg svært raskt, også innad i Danmark. Også i Norge har pandemien gått inn i fasen hvor smitten ikke bare kommer fra utlandet, men spres lokalt.

Det henger ikke sammen at arrangementer avlyses, mens skoler og barnehager fortsatt holdes åpne.

Omtrent like mange var smittet i Danmark og Norge per i går – henholdsvis 514 og 489. Veksten i registrerte tilfeller er høyere i Danmark denne uka, men det kan dels skyldes ulikt omfang på testingen.

Situasjonen i Norge og Danmark er ganske lik. Norske myndigheter har tett kontakt med våre nordiske naboer, og vurderer helt sikkert de danske tiltakene i dag. Når regjeringen legger fram sin koronakrisepakke fredag, bør den lære av den danske regjeringen. Den har igjen lært av Kina og andre asiatiske land, som satte inn strenge tiltak tidlig og klarte å få kontroll på spredningen.

Vi vet at koronaviruset er svært smittsomt. Dødeligheten er mellom 2 og 3 prosent, men kan bli høyere hvis spredningen er stor. Føre var-tiltak er nødvendig for å bremse spredningen og belastningen på helsevesenet, og for å redusere dødeligheten mest mulig. 

– Nå skal vi stå sammen ved å holde avstand, sa Mette Fredriksen i går.

I Danmark stenges alle barnehager og skoler helt opp til universitetsnivå fra mandag, foreløpig i to uker. Dette omfatter 1,3 millioner barn og unge. Foreldre oppfordres til å holde barna hjemme allerede fra i dag.

Kommunene skal etablere «nødpassing» av barn. Regjeringen sier ikke noe mer om hvordan det skal skje, men advarer mot at gamle og syke besteforeldre som er sårbare for korona, passer barn. Målet er at elevene skal ha så mye undervisning som mulig under stengingen, i form av ulike typer fjernundervisning.

Flere norske kommuner ligger nå foran statlige myndigheter og stenger skoler og barnehager for å begrense smittespredning. Det er bra at kommunene tar lokalt ansvar, men i en krisesituasjon som dette, er det viktig at nasjonale myndigheter gir tydelige føringer og setter inn smitteverntiltak over hele landet.

Ordfører Knut Harald Frøland (Bygdeliste) i Samnanger stenger alle skoler fra i dag og oppfordrer andre kommuner til å gjøre det samme. Han mener regjeringen må ta grep nasjonalt.

I Porsgrunn oppfordrer ordfører Robin Kåss (Ap) alle foreldre som kan til å holde barna hjemme fra skolen og barnehagen, men vil ikke stenge før det er gitt nasjonale føringer.

Onsdag ble det innført forbud mot innendørs arrangementer med over 500 deltakere. Nasjonale helsemyndigheter anbefaler å stenge kantiner eller forsamlingslokaler som tar mer enn 500 personer. De anbefaler kommuner å vurdere smitterisikoen på alle arrangementer med flere enn 100 deltakere.

Kantina på skolen kan bli stengt, men ikke resten av skolen, hvor barn går i tette stimer i gangene på vei til og fra klasserom. Det henger ikke sammen at arrangementer avlyses, mens skoler og barnehager fortsatt holdes åpne.

Det viktigste argumentet fra helseminister Bent Høie (H) og regjeringen mot å stenge skoler og barnehager er at det vil få store konsekvenser for andre viktige samfunnsfunksjoner. Hvis foreldre som jobber i en hardt presset helsetjeneste må være hjemme med barn, kan de ikke samtidig være med på å bekjempe og behandle koronaviruset.

Dette må kommunene finne praktiske løsninger på, i samråd med nasjonale myndigheter. Foreldre som er helsepersonell eller ivaretar andre viktige samfunnsfunksjoner, må få hjelp til å passe små barn – fra familien, kommunen, frivillige organisasjoner. Forsvarlig pass av flere barn i mindre grupper må vurderes av kommuneoverlegen.