Kommentar

Debattgodbitene står i kø under Arendalsuka. Det er 1.970 arrangementer og 1.373 aktører i sving i år. En markert økning fra i fjor.
Debattgodbitene står i kø under Arendalsuka. Det er 1.970 arrangementer og 1.373 aktører i sving i år. En markert økning fra i fjor.

Debattmylderet i Arendal: Her er høydepunktene

Arendalsuka er en overfylt godtebutikk for samfunnsinteresserte. Her er relevante kommunedebatter fra den politiske festivaluka.

Publisert Sist oppdatert

Arendalsukas program er definisjonen på valgets kval. Debattgodbitene står ikke bare i kø. De går også parallelt fra morgen til kveld. Siden det normalt sett ikke er mulig å følge mer enn én debatt om gangen, må det velges.

En hit på debattfronten i år er kunstig intelligens.

Jeg har gjort et forsøk på å plukke noen arrangementer fra det massive programmet – med 1.970 arrangementer og 1.373 aktører – med interesse for Kommunal Rapports lesere. Jeg kunne gjort andre valg fra en rikholdig meny. Mange av arrangementene strømmes. Lenke fins da i programmet.

En hit på debattfronten i år er kunstig intelligens. Det belyses fra ulike vinkler, også den kommunale, da om hvordan det påvirker skolehverdagen. Arrangementet er torsdag formiddag i regi av KS.

Kommuneorganisasjonen har også i år et fyldig program på Lille Hotell.

Der starter det mandag, blant annet med en diskusjon om regjeringens tillitsreform. Er det bare snakk eller får kommunene mer tillit og handlingsrom? Lokale og nasjonale politikere møtes.

Seinere mandag skal jeg forsøke å få med meg hva lokalvalget betyr for de unge. Ungdomspartienes ledere skal diskutere hvordan øke interessen for lokal politikk blant de unge.

Mandag ettermiddag retter også organisasjonen Norsk sentrumsutvikling oppmerksomheten mot nettopp sentrumsutvikling. Hvilke partier og hvilke byer er gode på å skape en bærekraftig utvikling, verdiskapning, tilhørighet og bolyst i sentrum? Dette temaet belyses flere ganger i løpet uka. 

Samtidig er det mulighet til å få med seg debatter om én kommunal journal, kommunenes rolle i en bærekraftig næringsutvikling og kommunalt beredskapsarbeid. Eller hva med en distriktspolitisk debatt? Er regjeringens ambisjoner realistiske?

Mandag ettermiddag diskuteres også vår tids altoverskyggende tema, krigen i Ukraina, under tittelen Veien ut av krisen. Den norske og svenske utenriksministeren og et kompetent panel diskuterer. Ukraina er tema i en rekke debatter gjennom uka. Mandag er det også debatt om hvorfor det kommer flere ukrainske flyktninger til Norge enn våre naboland.

Den som ikke har fått nok av krevende tema, kan fortsette direkte til FAFOs egen båt. Her skal kommunenes utfordringer med samfunnsvern og psykiatri diskuteres.

Mandag skal det også snakkes om kompetansepolitikk i KS-regi. Hvordan får vi den arbeidsstokken samfunnet trenger og hva kan kommuner og fylkeskommuner bidra med?

Tirsdag er det mulig å kombinere frokost, evt. kaffe ved datamaskinen et sted i Kommune-Norge, med å bivåne en av forskningsfrokostene i KS-regi. Tema: Dette må du som leder kunne for å få gevinster av velferdsteknologi.

KLP arrangerer debatt om endring særaldersgrensene kan løse mangelen på arbeidskraft. Et omdiskutert tema som i disse dager er gjenstand for forhandlinger mellom KS og arbeidstakerorganisasjonene.

På morgenen er det også flere samtidige arrangementer om ungt utenforskap.

Kan kommuner samarbeide med universiteter om sosial bærekraft? Spørsmålet stilles på morgenkvisten med kommunedirektørene i Stavanger og Osl

Det populære, men tidvis følsomme temaet heltid diskuteres også tirsdag formiddag. Her møttes arbeidslivets topper og kommunedirektører.

Politiske styringsformer i kommunene, spesielt parlamentarisme, diskuteres også i formiddagstimene.

For dem som ennå ikke er lei av debatter om helsepersonellkommisjonens rapport, er det toppolitisk møte tirsdag formiddag. Kan helseminister, sykepleierforbundets leder og Fremskrittspartiets helsepolitiske talsperson bli enige om en situasjonsbeskrivelse?

Helse og omsorg er naturlig nok en gjenganger i løpet av Arendalsuka.

Tirsdag er det mulig å fylle dagen med dagsaktuelt tema: klima og klimatilpassing. Et arrangement har overskriften Norges 10 mest klimautsatte kommuner i 2033: der ingen burde bu? Hva sier NVE-sjef Kjetil Lund når han møter ordfører Harald Sve Bjørndal i Vågå i paneldebatten?

Flere forskningsaktører spør om kommunene er forberedt på klimaendringene. Også byggebransjen er opptatt av å diskutere regjeringens nye stortingsmelding om klimatilpassing. Dette er bare noen av arrangementene som handler om klima, miljø og arealbruk. Litt seinere tirsdag skal for eksempel storbyenes energibruk diskuteres.

Tirsdag er det også mulig å finne ut noe av hva som holder kommunedirektører våkne om natta.

Har befolkningen tillit til myndigheter og politikere? Direktoratet for økonomistyring har undersøkt og presenterer svarene tirsdag ettermiddag, men uten kommunemennesker i panelet.

Så er det en egen kommunevalgdag på onsdag. Klokken 10 presenterer Arendalsuka og KS en fersk undersøkelse om forekomsten av hets og trusler. Partiene som rubriseres under betegnelsen Andre slipper også til i en egen paneldebatt. Så skal partienes storbykandidater duellere i tur og orden.

Onsdag blir det også anledning til å følge debatter om kommuneansattes ytringsfrihet, kommunen som arbeidsgiver, hvem som skal redde velferden, tjenestekvalitet i kommunesektoren, og politikerrollen i møte med tøffere utfordringer.

Jeg gjør oppmerksom på at jeg skal lede de to siste debattene.

Statsråd for barnevern, Kjersti Toppe skal også på scenen i Arendal, blant annet onsdag for å si hva hun mener om å møte barnas behov i barnevernet.

Det er også debatt for dem som er interessert i kommunal brann- og redningstjeneste.

Torsdag kan dagen startes med forskningsfrokost i KS-regi. I fjor var det snakk om å forberede seg til 2040. I år er spørsmålet hvordan kan vi ruste oss for 2050 gitt nasjonale og globale utviklingstrekk?

Interesserte i politisk kommunikasjon kan i morgentimene også få med seg debatt om det er budskapet eller kommunikasjonsstrategien som vinner valget?

Før Arendalsuka presenterer den årlige tillitsundersøkelsen klokken 10, er det mulig å få med seg en diskusjon om en kommunal hverdagskoordinator kan være til hjelp for brukere og pårørende.

Seinere på dagen møtes Høyres og Arbeiderpartiets toppkandidater i Akershus, Anette Solli og Hoda Imad, til debatt om fylkeskommunens rolle.

Torsdag er også dagen da kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik, statsråd for valg og demokrati, mottar en fersk tilstandsanalyse av det norske demokratiet.

Ifølge programmet skal Gjelsvik, også digitaliseringsminister, samtidig være med på den første offentlige visningen av de nye norske språkmodellene NorGPT. Men her blir det nok enten en avatar av Gjelsvik eller en statssekretær.

Torsdag ettermiddag blir det diverse oppvarmingsshow til partilederdebatten seinere på kvelden. Det er også mulighet å få med seg en debatt om lærermangelen.

Fredag går Arendalsuka mot avslutning, men etternølere kan kombinere frokost med debatt om kommunenes dispensasjonspraksis i plan- og bygningsloven.

Powered by Labrador CMS