Nær en av tre helsesøstre må avvise elever på grunn av tidspress. Samtidig svarer en av fire unge at de holder problemene sine for seg selv, viser undersøkelse.
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Nær en av tre helsesøstre må avvise elever på grunn av tidspress. Samtidig svarer en av fire unge at de holder problemene sine for seg selv, viser undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Røde Kors: Helsesøstre må avvise elever på grunn av tidspress

Nær én av tre helsesøstre må avvise elever på grunn av tidspress. Samtidig svarer en av fire unge at de holder problemene sine for seg selv, viser undersøkelse.

Av 101 helsesøstre svarer nesten en av tre at de må avvise elever på grunn av tidspress. Flere oppgir at de har ansvar for flere elever enn det som er anbefalt, og 60 prosent av de spurte svarer at de bare «noen ganger» eller «sjeldent» har tid til å jobbe forebyggende.

Det kommer fram i en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for Røde Kors.

15 prosent av ungdommer i alderen 16 til 18 år svarer at de i liten eller svært liten grad føler de strekker til eller er gode nok på skolen.

Ifølge Røde Kors har det vært en stor økning i antall henvendelser om psykisk helse, negative følelser, kropp, helse og relasjoner de siste fire årene.

– Gjennom våre aktiviteter får vi meldinger direkte fra ungdom som sliter med depresjon, selvmordstanker og press. Mange unge har ingen å snakke med eller gå til når de opplever problemer, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

Han ber frivillige organisasjoner og myndighetene jobbe sammen for å skape tilbud for barn og unge, og foreslår blant annet en obligatorisk introduksjonssamtale med helsesøster for alle 8.-klassinger samt for elever ved første år på videregående skole.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.