Debatt

Ta en floskel og la den vandre...

Døgnåpen forvaltning er borte. Leve brukerstyrt utvikling! Slagordene i norsk IT-politikk er like triste som politikken selv.

Sammen med Statskonsult og norge.no delte Kommunal Rapport mandag ut priser til de beste offentlige nettstedene. Kvam herad følger Levanger og Møre og Romsdal inn i rekken av verdige vinnere. Men juryarbeidet har også vist at drømmen om den døgnåpne forvaltning - et begrep lansert av Ap-regjeringen med Jørgen Kosmo i spissen - fortsatt er akkurat det - en drøm. Eller kanskje et mareritt. Det er nemlig knapt noen kommunale eller statlige tjenester du kan få utført via datamaskinen din klokka 01.30 om natten.

Neste uke skal næringsministeren holde sin IT-politiske redegjørelse for Stortinget, og samtidig legge fram planen eNorge 2005. Der kommer regjeringen antagelig til å begrave parolen døgnåpen forvaltning. I stedet skal Bondevik II-regjeringen - og til sjuende og sist alle kommuner - drive med brukerstyrt utvikling.

Vips har statsrådene Norman, Gabrielsen og Skogsholm frigjort seg fra den forrige regjeringens retorikk og innført sin egen. Dermed skal det vel legges nye planer, gamle må revideres og kommunene kan spørre seg: Hva kommer ut av dette, da?

For mens britene prøver å flytte stemmelokalene ut dit folk er (puben), mens halvparten av danske kommuner tilbyr innbyggerne å sende inn kommunale skjemaer via nettet og svenske kommuner går sammen for å bre bredbåndet utover landsbygda, stopper det opp i Norge. Vi faller stadig på rankingen over bredbåndsnasjoner, og de offentlige tjenestene er stadig ikke på nettet, uansett hvor mange nye slagord politikerne fremmer. Årsaken er kanskje at det i er praksis over 500 forskjellige IT-strategier i det offentlige Norge; Èn for hver statsetat, kommune og fylkeskommune. Prosjektene for samarbeid er få, men noen av dem er veldig gode.

Problemet i 2002 er at det offentlige Norge ikke gir innbyggerne det de vil ha - verken hva gjelder teknologi eller innhold. Vi vil ha bredbånd fordi vi er møkk lei av å bruke 30 sekunder på å laste ned nettsider som skulle kommet opp på tideler. Det er vel og bra at Kristin Clemet skal kurse lærerne i data, men hva hjelper det når de kommer tilbake til et lærerværelse med Èn eldgammel maskin som deler ISDN-linjer med elevmaskinene?

Vi vil også ha digitale tjenester fordi det er så mye, mye enklere for oss. Noen prøver; to av tre søknader om barnehageplass i Asker ble levert via nettet nå i vår. Levanger legger ut alle dokumenter i kommunal saksgang i elektronisk form, på en tilgjengelig måte slik at du enkelt kan følge en sak. Men i det store og hele stopper det opp.

Siden Kommunal Rapport introduserte prisen for Årets Nettkommune for knapt to og et halvt år siden, har mange kommuner kommet opp på et anstendig, greit nivå. Veldig få - rettere sagt ingen - har kommet seg særlig videre. Mange har betalt store summer til programvarefirmaer eller konsulenter for å komme dit de er i dag, og kan ikke forsvare nye utlegg. Andre føler ikke behovet, eller har foreløpig ikke saksbehandlingssystemer som kan snakke med verden utenfor rådhusets murer.

Inntrykket er at kommunene er fornøyd med nettstedet sitt som en avansert brosjyre der folk får svar på mange av sine spørsmål, men ikke kan gjøre noe særlig mer.

Inntil virkeligheten forandres blir ikke skiftende regjeringers IT-slagord annet enn floskler og lystelig lesning for ettertiden.

Skrevet av: Ole P. Pedersen

Powered by Labrador CMS