Ved å bytte ut gammel belysning, som lysstoffrør, med LED og styringssystemer reduseres strømforbruket med 50–80 prosent, skriver Ove Guttormsen.

Ved å bytte ut gammel belysning, som lysstoffrør, med LED og styringssystemer reduseres strømforbruket med 50–80 prosent, skriver Ove Guttormsen.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Hei ordførere, har dere lyst på 250 millioner ekstra?

Utregninger viser at norske kommuner faktisk kan spare en kvart milliard ved enkle grep i skolebyggene. Hvis vi også gjør det samme i andre kommunale bygg, kan besparelsen bli stor.

Beregnet strømforbruk til belysning i skolebygg er om lag 325 GWh/år (NVE, 2019).

I løpet av 2023 blir miljøskadelige lysstoffrør og halogenpærer forbudt å selge. Ved å bytte ut gammel belysning med LED og styringssystemer reduseres strømforbruket med 50–80 prosent. I tillegg reduseres driftsutgiftene grunnet færre lyskildebytter. Og komforten og lyskvaliteten øker.

Få en komplett oversikt over lysanlegg, lyskilder og strømforbruk.

Hvis strømprisen i snitt er 1,5 kr/kWh, kan kommunene spare 250 millioner kroner i året med ny og bedre LED-belysning. Dette er rene velferdskroner som kan gå rett tilbake til innbyggerne i form av et bedre tilbud.

Skal vi nå klimamålene, må vi kutte utslipp. Da må vi elektrifisere mer. Selv om vi i Norge har mye fornybar strøm, trenger vi mye mer for utvikle ny industri og for å elektrifisere transporten og andre sektorer de neste årene.

Vi bygger i dag ut mindre enn vi vil ha bruk for, og om noen få år risikerer vi et kraftunderskudd. Da er det smart å bruke den strømmen vi allerede har, mer effektivt. Ett enkelt tiltak er å bytte ut de gamle lysstoffrørene i skolebyggene med LED-belysning.

Mitt råd til kommunene er:

• Få en komplett oversikt over lysanlegg, lyskilder og strømforbruk.

• Lag en oppgraderingsplan som sikrer energieffektiv belysning med god kvalitet, i skolebygg og andre kommunale bygg.

Det er bra for miljøet, og det gir lavere strømregning og mer penger til tjenester for innbyggerne.