– Nasjonale myndigheter må være samordnede slik at kommuner og regioner får entydige beskjeder, sier koronasamordner Gunilla Glasare i svenske KS, som for tiden har hjemmekontor.

– Nasjonale myndigheter må være samordnede slik at kommuner og regioner får entydige beskjeder, sier koronasamordner Gunilla Glasare i svenske KS, som for tiden har hjemmekontor.

Foto: Hans Alm, SKR
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Svenske kommuners koronageneral jakter statlig nødhjelp

Varsku fra svenske KS: Samordningen må bli bedre av hensyn til kommunene.

STOCKHOLM

Odd Inge Skjævesland

Krisen eskalerer også for Sveriges 290 kommuner og 21 regioner. Hver dag mottar svenskenes KS, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), nye rapporter om store negative økonomiske konsekvenser av koronaviruset.

– Vi arbeider intenst for å sikre at staten skal dekke både kostnader og inntektsbortfall for kommuner og regioner som er hardt rammet på grunn av koronakrisen, sier SKRs korona-general Gunilla Glasare til Kommunal Rapport.

Krevende på hjemmekontoret

I disse dager holder Glasare seg unna kontoret i hovedkvarteret på Hornsgatan 20 på Södermalm. Murhuset i lys terrakotta med grønne vinduskarmer og markiser ligger et steinkast fra Slussen og Stockholms bymuseum, der Götgatan begynner å stige med en gang.

Når Götgatan har krysset over hele Söder, er det ikke langt igjen til Hammarby Sjöstad og Glasares hjemmekontor. Der finner beina sjelden veien til bordet. Vi må nøye oss med et arkivbilde i dette avstandsintervjuet.

SKR har hatt en koronagruppe siden slutten av januar, og Glasare ble 2. mars utpekt som leder av en egen organisasjon i organisasjonen for koronaarbeidet.

– Det er veldig mye å hanskes med akkurat nå, og det kommer det til å være lenge. Vi må fokusere på å hindre smitte, ta hånd om de syke, ha omsorg for de som trenger det og klare de økonomiske utfordringene både under og etter denne krevende krisen, sier hun.

Fersk kulturmilliard

Glasare fremholder at også mange svenske kommuner har fått det «svært anstrengt» i helse- og omsorgssektoren. Det samme gjelder for grunnskoler og førskoler som i noen grad fortsatt er åpne, pluss videregående og voksenopplæring som allerede driver fjernundervisning.

– Selv alle kommunale og regionale virksomheter innen alt fra kultur til teknisk forvaltning er svært påvirket, sier Glasare, som før koronaen endret hverdagen kunne konsentrere seg om å være sjef for SKRs avdeling for vekst og samfunnsutvikling.

Den svenske regjeringen øremerker koronapenger for merkostnader til kommunenes helse- og omsorgsarbeid. Og fredag varslet den rødgrønne Löfven-regjeringen og dens støttepartier 1 milliard uvanlig sterke svenske kroner i støtte til kultur og idrett.

De 500 millionene til kultur omfatter ikke statlig institusjoner, men skal komme store og små kulturaktører til gode fordi de mister inntekter når offentlige arrangementer avlyses.

Den andre halve milliarden går til lokale foreninger som organiserer alt fra cup-er og mosjonsløp til kamper på elitenivå.

– Det er viktig at vårt foreningsliv rundt om i Sverige overlever også etter koronaviruset, sier kultur- og idrettsminister Amanda Lind.

Glasare poengterer at svenske kommuner og regioner er sentrale aktører i kultur-, idretts- og fritidsarrangementer.

− Det er tydelig at tapte inntekter på grunn av avlyste arrangementer og færre besøkende gir merkbare konsekvenser selv for kommunale og regionale arrangører, sier Glasare, og gjentar at staten har et viktig ansvar for å bidra til å lindre lokalsamfunnenes økonomiske koronasmerter.

Gnisninger mellom myndigheter

Den konservative Karlstad-veteranen Anders Knape er styreleder i SKR. Han har ment at koronainformasjonen fra forskjellige nasjonale myndigheter ikke har vært så samstemt som ønskelig. Han har kritisert folkehelsemyndighetene og skoleverket for å sende ut usynkron informasjon, og dermed åpne for uklarhet rundt kommunenes ansvar for å minske risikoen for smittespredning i førskoler og grunnskolen.

– Det var svært uheldig og åpnet for tolkninger som la et urimelig ansvar på kommuner og regioner, har Anders Knape uttalt.

Gunilla Glasare understreker at nasjonale myndigheter må være samordnet, slik at kommuner og regioner får entydige beskjeder.

– Det er viktig også for å ta vare på innbyggernes tillit. Det er gunstig at hvert nivå tar ansvar for sine oppgaver. Om alle gjør det og stoler på at andre også gjør det, kan vi løse denne krisen bedre i fellesskap, sier hun.

Rykter og falsk informasjon

Anders Knape mener det er en stor risiko for ryktespredning og falsk informasjon rundt koronaviruset.

– Vi har alle et felles ansvar for å bidra til saklighet og fakta for å minske og møte uroen blant Sveriges innbyggere, sier han.

Gunilla Glasare påpeker at det er en kjent sak at det forekommer desinformasjon, faktafeil som spres bevisst og informasjon som sirkuleres bare for å undergrave det demokratiske systemets troverdighet.

– Det er ikke unikt for en krise, men det kan naturligvis få alvorlige konsekvenser når uroen allerede er stor, sier SKRs hærfører i koronakrigen.

Må lade batteriene

Som leder for SKRs kriseledelsesgruppe må Glasare håndtere baller i luften på samlebånd. Derfor måler hun arbeidstiden med strikk.

– Det er selvsagt et oppdrag jeg har hele døgnet, men i alt krisearbeid er det viktig å hele tiden tenke på at man skal holde det gående lenge. Koronakrisen kommer til å vare svært lenge, og alle SKRs medarbeidere og sjefer skal orke å stå i dette over lang tid. Da er det viktig med pauser og å kunne hente seg inn igjen. Eller tre litt til siden og ha en erstatter, sier Glasare.