Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Nysgjerrig på storkommunen

Mona B. Nicolaysen (48), Sp-ordfører i Gausdal, som sammen med Øyer og Lillehammer undersøker mulighetene for sammenslåing til en storkommune.

- Hvor langt har dere kommet i sammenslåingsprosessen?

- Vi hadde felles kommunestyremøte 14. og 15. februar med 95 representanter. Da vedtok vi en intensjonserklæring for en eventuell sammenslåing. Det handlet altså om mål og visjoner. Bare ni stemte mot erklæringen og ville stoppe prosessen.

- Hva skjer videre?

- Nå skal vi ha stand og folkemøter. 24. april skal vi ha et nytt, felles kommunestyremøte hvor vi bestemmer om vi skal ha folkeavstemninger eller ei. Eventuelle folkeavstemninger vil bli avholdt i september.

- Ønsker du ha folkeavstemning?

- Ja, jeg synes folket må få si sin mening.

- Men folket i den minste kommunen sier alltid nei?

- Ja, det kan jo hende det blir sånn. Vi har først en jobb å gjøre med å informere.

- Er du for sammenslåing mellom de tre kommunene?

- Jeg er litt usikker. Først må jeg ringe folk som har vært gjennom det samme, for å høre nærmere om hvordan det er. Jeg er spesielt interessert i å finne ut hvordan det er for en landkommune å bli slått sammen med en bykommune.

- Hvilke fordeler har sammenslåing for din kommune?

- Fagmiljøene blir større. Spesielt på tjenesteområder som barnevern, hadde det vært fint med mindre nærhet og større fagmiljøer.

- Og hva er ulempene?

- Rådhuset blir jo på Lillehammer. Det ligger i kortene. Da kan det bli lang avstand til myndighetene for folk i Gausdal. Det folk her er bekymret for, er at alt forsvinner til Lillehammer, og at ingenting blir i igjen i Gausdal.

- Dere har alt bestemt at en eventuell storkommune skal hete Lillehammer.

- Ja, og jeg synes det med navnet er underordnet. Vi er gausdøler likevel. Men for mange ligger det en del identitet i kommunenavnet.

- Hvorfor har prosessen gått så tregt hos dere? De andre som har vurdert sammenslåing, er ferdig for lenge siden.

- Jeg vet ikke helt. Vi begynte så smått i 2005. Siden har vi fått utarbeidet fem delrapporter, og det har det vært valg.

- Dere har samarbeid allerede?

- Ja, vi samarbeider om økonomi og regnskap, landbruk, renovasjon, og data. Og dette vil fortsette uansett. Jeg tror vi skal klare oss bra både som egen kommune og i en større kommune.