Nyheter

Presser på for mer åpenhet
Mer lovfestet åpenhet var presseorganisasjonenes anliggende da de deltok i Stortingets høring om forslaget til ny kommunelov i dag.Kommuneloven
De tre organisasjonene – Norsk Redaktørforening, Norsk Presseforbund og Norsk Journalistlag – stilte med flere forslag til lovendringer på kommunalkomiteens høring.
Fellesnevneren er krav om mer åpenhet og innsyn, og de vil ha åpenhet, som en grunnleggende verdi, fastslått allerede i lovens formålsbestemmelse.
Videre mener organisasjonene at interkommunale selskaper bør følge samme regler som kommunale foretak og kommunestyrene når det gjelder møteoffentlighet.
– I dag kan IKS-er ha styremøter i all hemmelighet, uten noen krav til åpenhet, påpekte jurist Kristine Foss i Norsk Presseforbund.
Hun minnet om at viktige tjenester som brannvern, renovasjon og krisesentre drivers av slike selskaper, som vi i dag har ca. 255 av.
Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening kritiserte sterkt forslaget om å pålegge folkevalgte straffbar taushetsplikt om opplysninger som i utgangspunktet ikke er underlagt lovbestemt taushetsplikt, men unntatt offentlighet.
– Forslaget innebærer å pålegge folkevalgte en taushetsplikt som formodentlig er i strid med menneskerettighetene, sa Jensen.
Les andre artikler fra høringen om kommuneloven:
- KS vil begrense hvem som anses som folkevalgt
- Ber Stortinget styrke sekretariatenes uavhengighet
- Ber om bedre selvkostregler
- Kommunal uenighet om folkevalgte i styrer
– For lett å lukke møter
Presseorganisasjonene mener videre at spillerommet for å lukke politiske møter er for vidt i dag, og de ønsker at mulighetene skal strammes inn i loven.
De mener at også publikum bør kunne bringe et vedtak om lukking av et møte inn for lovlighetskontroll, under henvisning til Grunnlovens bestemmelse om at «enhver» har rett til å følge forhandlingene i folkevalgte organer.
Kommunenes informasjonsplikt, slik den er formulert i lovforslaget, er for svak, mener pressens representanter.
– Informasjonsplikten må fylles med innhold, slik at det er mulig å vurdere om den er innfridd, sa advokat Ina Lindahl Nyrud i Norsk Journalistlag.
Hun viste til at årets åpenhetsindeks som er utarbeidet av Pressens offentlighetsutvalg, viser at hele 53 kommuner i dag ikke legger ut sine postjournaler i et søkbart format. Det bør bli et lovkrav at alle fylkeskommuner og kommuner må offentliggjøre sine postjournaler gjennom den nye innsynsløsningen eInnsyn, som omfatter alle departementer, direktorater og tilsyn – og foreløpig bare Oslo blant kommunene.
Vil definere hva som er et møte
Presseorganisasjonene tok også opp hva som er et møte i lovens forstand, og viste til at enkelte kommuner utviser stor kreativitet for å omgå reglene om møteoffentlighet. Dette er forhold også Sivilombudsmannen har tatt opp i flere klagebehandlinger.
Loven bør inneholde en definisjon av hva som er et møte i et folkevalgt organ, mener de, og la fram et eget forslag til formulering:
«En sammenkomst av folkevalgte vil være et møte i lovens forstand når det på forhånd er fastsatt at medlemmene av organet skal tre sammen for å treffe vedtak, forhandle, drøfte eller på annen måte behandle saker og spørsmål som det etter lov eller forskrift har som oppgave å behandle».