Nyheter

Utbrytere veltet Ap-styre i Båtsfjord

Partiene må få større kontroll over mandatene, mener Geir Knutsen (Ap). To utbrytere sørget for at han mistet ordførervervet i Båtsfjord, selv om velgerne ga Ap rent flertall.

Knutsen reiser nå en debatt om hvem som egentlig eier mandatene. Han mener det bør settes en stopper for at kandidater som er valgt inn for et parti, rett etter valget forlater både sine valgløfter og det partiet de er valgt inn i kommunestyret for. Derfor ønsker han en lovendring.

- Vi har allerede tatt denne saken videre til Finnmark Arbeiderparti. Det er beklagelig ovenfor velgerne at to utbrytere kan velte et klart flertall, sier Knutsen til Kommunal Rapport.

Han var partiets soleklare ordførerkandidat, og mener slike tilfeller er med på å øke politikerforakten.

- Vi må sikre at valgresultatet gjelder ved konstitueringen, og at flertallet bestemmer. Det må handle om politikk og ideologi, ikke maktposisjoner, sier han.

- Verdiløs stemme

Han ser at det også finnes motargumenter mot en lovendring i en slik retning, men mener vi må spørre oss hva som er viktigst.

- Når stemmeseddelen ikke lenger er verdt noe som helst, er det på tide å gjøre noe.

Etter lang og grundig prosess i forbindelse med arbeidet med valgprogrammet, som 120 partimedlemmer stilte seg bak, stiller han seg uforstående til at noen i etterkant viser misnøye med partiets vei framover. Knutsen har partisekretær Martin Kolberg med på laget.

- Tilfellet Båtsfjord gjør at vi må vurdere hvordan vi kan unngå at slikt kan skje. Det går ikke an å la noen forrædere lure både partiet og velgerne, sier han til Finnmarken.

Utbryter Andor Sund vil ikke si noe om hvorfor han meldte seg ut av partiet, av hensyn til enkeltpersoner.

- Det jeg kan si, er at det viser seg at det ikke er politikken, men maktkampen mellom personer som gjelder. Dette synes jeg gjennomsyrer hele Ap. Men jeg har ikke noe imot Aps politikk. Jeg er fortsatt svoren Ap-mann og vil sannsynligvis være det så lenge jeg lever, sier han til Kommunal Rapport.

Svensk lovendring?

I Sverige har nærmere 700 kommunestyremedlemmer hoppet av eller byttet parti siden kommunevalget i fjor. Det har ført til maktforskyvninger mange steder.

Mange ønsker å endre reglene, slik at partiene får mer innflytelse ved et avhopp. De mener mandatet bør tilhøre partiet, ikke den som bytter parti. Et hovedargument er at velgerne blir lurt, ifølge Dagens Samhälle.

Spørsmålet skal nå diskuteres i den svenske Riksdagens kontroll- og konstitusjonskomité, og interessen er også vekket i den statlige grunnlovsutredningen.

Motforestillingene er mange, blant annet at det vil føre til en hardere partikontroll, og at medlemmene ikke kommer til å stemme selvstendig. Det vil være en trussel mot den frie meningsdanningen og organisasjonsfriheten.

Et alternativ som lanseres, er at bare personlig valgte representanter kan ta med seg mandatet. Det vil i så fall gå i motsatt retning av det som var tanken bak en personvalgsordning, nemlig å minske partienes innflytelse over lister og innvalgte.

Skrevet av: Eli Kristine Korsmo

Powered by Labrador CMS