Nyheter
UDI stanser innvandring via proformaekteskap
Utlendingsdirektoratet (UDI) har satt i verk tiltak for å stanse innvandring til Norge gjennom proformaekteskap med norske kvinner.
Avsløringen av proformaekteskapene kan føre til at menn fra Tyrkia og flere andre land blir fratatt oppholdstillatelser og norsk statsborgerskap som allerede er innvilget, går det fram av en pressemelding UDI sendte ut onsdag. Direktør Ida Børresen i UDI fastslår at det her er tale om ulovlig innvandring.
UDI vurderer å trekke tilbake eller avslå opptil 100 oppholdstillatelser eller søknader om familiegjenforening til tyrkiske borgere, heter det i pressemeldingen. Videre opplyser UDI at det i perioden fra januar 2007 til juli 2008 er gitt avslag «på grunn av proforma» i 240 saker. 53 av disse sakene gjelder borgere fra Tyrkia.
Vurderer anmeldelse
Ida Børresen opplyser til NTB at UDI har diskutert proformasakene med politiet, og vurderer om det kan bli aktuelt å anmelde norske kvinner som har inngått proformaekteskap.
- Proformaekteskap er ulovlig, konstaterer Børresen
Men hun gjør samtidig oppmerksom på at UDI ikke vet så mye om de norske kvinnene i de aktuelle sakene.
- Noen har nok trodd at de var i et reelt ekteskap, og er blitt lurt. Andre kan ha visst at de inngikk et proformaekteskap, og kanskje har det vært penger inne i bildet, sier Børresen.
Hun ser for seg at noen av de kommende utvisningssakene vil havne i rettsvesenet.
Familiegjenforening
UDI oppdaget disse sakene i forbindelse med at tyrkiske menn som var innvilget oppholdstillatelse eller norsk statsborgerskap, søkte familiegjenforening med kvinner og barn i hjemlandet, ofte kort tid etter at de hadde skilt seg fra sine norske ektefeller. Avsløringen og framgangsmåten beskrives slik i pressemeldingen fra UDI:
«Med bakgrunn i omfattende undersøkelser har UDI avdekket at mange søkere har hatt et familielignende forhold i Tyrkia, mens de var gift med norske kvinner. De fleste har barn i Tyrkia fra før og var religiøst gift i henhold til lokal tradisjon. Etter innvilgelse av permanent oppholdstillatelse i Norge, søkte de fleste om skilsmisse i løpet av svært kort tid. Etter skilsmissen ble det inngått nytt ekteskap med den tyrkiske partneren som deretter søkte om familiegjenforening i Norge.»
Religiøse ekteskap
Ida Børresen opplyser at UDI startet «Tyrkia-prosjektet» for halvannet år siden, på grunnlag av mistanker knyttet til 20 saker. Siden har UDI jobbet systematisk med verifisering av sakene, blant annet i tett samarbeid med den norske ambassaden i Ankara, som har innhentet informasjon lokalt i Tyrkia.
UDI har fått opplysninger som viser at det spesielle med den aktuelle gruppen søkere - mange fra Konya-distriktet - er den utbredte skikken med å inngå religiøse ekteskap, som har stor betydning i lokalsamfunnet.
«Selv om disse ekteskapene ikke er formelt registrert, er de svært viktige for familieforhold i regionen. Det er betydningen av det religiøse ekteskapet som er avgjørende. De tyrkiske parter har vært oppfattet som et par i Tyrkia mens mannen har vært gift i Norge. De fremtrer som par og har også opptrådt som et par i forbindelse med større familieanledninger som bryllup», skriver UDI.
(©NTB)