Nyheter
Mannspanelet går for firedeling
Mannspanelet foreslår firedeling av foreldrepermisjonen i sluttdokumentet som blir overlevert barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) mandag.
- Vi kommer med en gavepakke til Anniken om foreldrepermisjon, sier Mannspanelets leder Arild Stokkan-Grande (Ap).
Etter det NTB forstår har flertallet i panelet samlet seg om en firedelt foreldrepermisjon som skal avløses av en tredeling etter hvert som den totale permisjonstiden blir utvidet. Stokkan-Grande ga selv en skisse av forslaget i et intervju med Trønder-Avisa forrige mandag.
- En firedeling av permisjonen gir foreldrene større frihet og kan innføres med dagens antall uker. Denne modellen bør glede motstandere og tilhengere av tredeling, påpekte panelsjefen.
Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) er motstander av en tredelt foreldrepermisjon, men sterke krefter i regjeringspartiet er uenig med henne.
Dissens
I forslaget vil mor og far få elleve ukers permisjon hver, mens de to resterende periodene på elleve uker gjenstår til frivillig deling. Mannspanelet vil også kreve at de tre ukene som tas ut i forkant av fødselen, holdes utenfor den totale foreldrepermisjonen.
- Modellen kan gi far en vesentlig større del av permisjonen. Den kan også være en fordel for mødre som vil være hjemme i mer enn seks måneder, og for mødre som ikke har mulighet til å få barnet brakt til jobben for amming, hevder Stokkan-Grande.
NTB kjenner til at flere av representantene i det 32-mann store panelet har reservert seg mot flertallsinnstillingen om firedelt foreldrepermisjon og prinsippet om likeverdig deling.
- Enkelte av venstresidens representanter har brukt Mannspanelet til å fronte sitt syn inn mot prosessene i eget parti og regjeringen. Personlig mener jeg at det ikke er politikere som bør bestemme om foreldre skal dele permisjonen i tre eller fire. Slikt bør foreldrene avgjøre på egen hånd, sier André Oktay Dahl som representerer Høyre i Mannspanelet, til NTB.
Fordel
Tidligere Se og Hør-redaktør Knut Haavik forteller at Mannspanelet står samlet om å kreve at forholdene bør legges til rette for at far kan ta mer ansvar hjemme.
- Det er en fordel for alle parter at far tar ansvar og viser mest mulig omsorg for barna. Men om det er tredeling av permisjonen eller andre modeller som må til, har ikke jeg tatt standpunkt til, sier Haavik til NTB.
Ved siden av det brennbare politiske spørsmålet om foreldrepermisjon, vil Mannspanelet i sluttdokumentet uttale seg om så vidt ulike forhold som mangelen på menn i kvinneyrker, skoletapende gutter, menns helse og vold mot kvinner.
Knut Haavik er spesielt glad for at Mannspanelet også uttaler seg om fars rett til omsorg for barna etter samlivsbrudd.
- Jeg var en pådriver for at vi skulle ta opp dette spørsmålet, og det er jeg stolt av. Da mine foreldre ble skilt i 1945 gikk far til sak for å få omsorgsretten, men det var mor som vant, til tross for at hun var alkoholiker. Fremdeles er det slik i dette landet at mor får omsorgsretten i over 80 prosent av alle slike saker, sier han.
(©NTB)