Nyheter

Kampanje for flere kvinner i kommunestyrene

Likestillings- og diskrimineringsombudet vil gjennomføre en kampanje for å få flere kvinner inn i kommunestyrene ved kommunevalget i 2007. Ved valget i 2003 ble kvinneandelen 35,4 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) har gitt tilsagn om å støtte kampanjen med 1 million kroner, forutsatt at den retter seg både mot partier og velgere. Partiene skal påvirkes til å nominere flere kvinner på valglistene. Velgerne skal påvirkes til å rette listene, slik at sjansen øker for at kvinner blir valgt.

Kampanjen skal lanseres førstkommende tirsdag av likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås og statsrådene Åslaug Haga (Sp) og Karita Bekkemellem (Ap), får NTB opplyst.

Rette valglister

Likestillingsombudet søkte i en e-post til KRD 6. november om 1,3 millioner kroner til kampanjen, og fikk svar - med løfte om 1 million kroner - allerede 17. november.

Statssekretær Guri Størvold i KRD påpeker i svarbrevet til Likestillingsombudet at partienes nominasjonsprosesser nå er i sluttfasen.

- Jeg tror derfor at det vil være større mulighet for å nå målet ved å fokusere både på partienes ansvar for å sette kvinner øverst på valglistene og på den adgangen velgerne har til å rette på listene, heter det i brevet.

Guri Størvold mener også det er meget viktig at velgerne får kunnskap om de nye reglene i valgloven, som gir velgerne større innflytelse på personvalget ved valg til kommunestyrene - «på bekostning av partienes preferanser».

35 prosent kbkvinner

Ved kommunevalget i 2003 ble i gjennomsnitt for hele landet valgt inn 35,4 prosent kvinner i kommunestyrene, viser tall som NTB har fått fra Likestillingsombudet.

Bare ti kommuner hadde en kvinneandel på 49 prosent eller mer. Tallene viser ellers store variasjoner. Lavest kvinneandel hadde Luster kommune i Sogn og Fjordane og Berlevåg kommune i Finnmark med henholdsvis 13,8 og 15,4 prosent.

Skjerstad kommune i Nordland hadde høyest kvinneandel, 61,5 prosent. Denne kommunen er fra 2005 slått sammen med Bodø, og er dermed fratatt muligheten til å forsvare førsteplassen. På de neste plassene i 2003 kom Marker kommune i Østfold og Røst kommune i Nordland, med en kvinneandel på henholdsvis 56,0 og 54,5 prosent.

Blant de større byene utmerker Tromsø seg med en andel på 51,2 prosent kvinner i kommunestyret ved valget i 2003.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS