Nyheter
Historiens gang på sagaøya
Etterkommerne etter vikinghøvdingen Tore Hund har vunnet et stort slag som betyr at dette kommunestyret snart er historie.
Rundt år 1000 bodde den fryktede vikingen Tore Hund på Bjarkøy. Tore Hund var mannen som drepte kong Olav den hellige i slaget på Stiklestad, og jaget kongshæren sørover. Etter slaget stakk Hund av og kom aldri mer igjen, og kanskje var det da befolkningsnedgangen på Bjarkøy begynte.
De moderne vikingene på Bjarkøy har brukt 30 års tålmodighet som våpen for å oppnå sitt mål, som er tunneler mellom de tre hovedøyene som utgjør kommunen. Det betyr at bildet du ser her også blir historisk, for i løpet av to-tre år vil Bjarkøy være en del av Harstad.
Kvinne- og mannslister
Kommunestyret i Bjarkøy møtes ikke så ofte, ca. fire ganger i året. Dette er årets første møte, og de har ikke mer enn fire saker på kartet. De bestemmer seg for å begynne klokka 8 om morgenen, så alle som skal videre på jobb rekker ferja ti over ti. Det er ingen partilister i kommunen med 480 innbyggere, bare to bygdelister. I møtesalen sitter listene mot hverandre på hver sin rekke.
Den ene er Bjarkøy-lista, hvor ordfører Eddmar Jon Osvoll er listetopp. Her sitter det én kvinne og resten menn. (Unni varaordfører er i Tromsø denne dagen.) Osvoll sier Bjarkøy-lista skal være ei liste for hele kommunen. Den andre lista er Sandsøy og Fenes/Skjellesvik bygdeliste. Her er det én mann og resten kvinner. Gruppeleder er Jorunn Berg, som sier at hennes bygdeliste skal være en liste for hele kommunen. Så der står motsetningene i Bjarkøy-politikken. Tunneler og utsletting av kommunen er de også enige om. Så hva gjenstår det å diskutere?
Penger til hus
Dagens hete potet handler om tilskudd til friske vikinger som skal bygge seg hus. I Bjarkøy vil de gjerne bli flere. Derfor har kommunestyret laget en tilskuddsordning for ungdom som vil bygge hus. To ganger har retningslinjene vært revidert, og nå har rådmannen laget en ny sak, for praksisen har sklidd ut. Folk i alle aldere har fått penger til oppussing, flere fordi de har slurvet med vedlikeholdet. Rådmannen skriver i saken at kommunestyret har bestemt seg for å prioritere lovpålagte oppgaver. Men politikerne er i ferd med å møte seg selv i døra. Begge listene har gått til valg på å opprettholde ordningen. Jorunn Berg mener kommuneøkonomien må gå foran valgløfter.
– Jeg går ikke med på en ordning hvor vi skal hente penger fra budsjettet. Vi vet jo hvor de må tas fra. Det er skole og helse, og det blir vanskelig for meg, sier hun.
Bjarkøy-listas gruppeleder, lensmann Per Erik Rynning, er enig med Berg. Men så var det disse løftene.
– Jeg er blitt kjent med at det står i vårt partiprogram at vi skal opprettholde ordningen. Så nå føler jeg meg litt bondefanget. Vi bør kanskje få en nøyere gjennomgang og utsette saken, sier lensmannen.
Ordfører Osvoll har fått signaler fra bygdefolket om at dette er viktig, og vil nødig bryte valgløfter.
– Dette er ikke lovpålagt, men desto mer viktig. Når jeg går igjennom saken, koker det ned til hvor vi skal ta pengene fra.
Astrid Nergård mener kommunen må definere hva en ungdom er.
– Alle kategorier av ungdom har fått tilskudd, og jeg synes det lukter litt svidd i svingene når de søker om 60.000 kroner til store reparasjoner de mangler penger til, sier hun.
Tone Rubach fra bygdelista til Jorunn Berg er blant demsom har fått penger.
– Skal du bygge hus, er 60.000 pinadø bare en dråpe i havet. Når folk bestemmer seg for å flytte hit, er det ikke avgjørende. Vi bør heller finne andre ordninger, mener hun.
Så blir det gruppemøter. Kvinnelista til Jorunn Berg går på gangen. Mannfolka og Kommunal Rapport blir igjen i salen.
Vel tilbake er alle enige om at dette må utsettes til neste møte – i juni.
Bjarkøy og klima
Og til slutt: Energi- og klimaplan for Bjarkøy kommune.
Det blir ganske raskt klart at Bjarkøy ikke kan redde verden. Men de kan som alle andre bidra til å holde liv i konsulenter. Konsulenten fra Norconsult begynner globalt og ender lokalt i sin presentasjon. Lille Bjarkøy kan bidra med å slå av lyset i kommunale bygg når ingen ansatte eller skoleunger er til stede. Fremskrivningene til 2014 viser at utslippene i kommunen vil gå ned når ferjene slutter å gå og tunnelene tas i bruk. Men reduserte utslipp betyr at færre mennesker gjør mindre.
– Vi skal jo ikke kutte for enhver pris. Vi skal jo ikke ramme arbeidsplasser. Egentlig kunne vi ønske oss mer utslipp og aktivitet, sier Kirsten Slagstad fra kvinnebygdelista. Hun har vært med på å lage planen.
En trøst kan kanskje være at utslipp fra Bjarkøy kommune ikke vil bli registrert etter 2014. Da er det bare å peke på byfolkene i Harstad, om søringene skulle yppe til strid.