Senorrådgiver Håvard Moe tror ikke det blir full inntektsutjevning etter den politiske behandlingen av inntektssystemet.

Senorrådgiver Håvard Moe tror ikke det blir full inntektsutjevning etter den politiske behandlingen av inntektssystemet.

Foto: Tone Holmquist

Spår at disse kommunene vil merke endret inntektssystem mest

Lavinntektskommuner ønsker sterkere utjevning, mens skattesterke kommuner frykter de vil rammes for hardt. Håvard Moe i KS Konsulent tror regjeringen vil gjenta et tidligere grep. 

Håvard Moe jobber særlig med økonomiske analyser av kommunal tjenesteproduksjon, strategi, styring, planlegging og organisasjons- og lederutvikling. I over 25 år har han reist Kommune-Norge rundt og hjulpet kommunene med planlegging.

konferansen for lavinntektskommuner i Larvik mandag bega han seg ut på en aldri så liten spådom om hvordan behandlingen av inntektssystemet vil ende, eller i hvert fall hva regjeringen vil avgi som innstilling.

– På inntektsutjevningen tipper jeg at regjeringen vil gjenta grepet fra 2008. Det vil si at man øker inntektsutjevninga med 5 prosent. I 2008 var den 55 prosent, og så ble den økt til 60 prosent, som vi har i dag, og faset inn med 1 prosent i året. Jeg tipper at de fra 2025 øker den med 65 prosent, og faser den inn med 1 prosent i året, sier Moe i denne ukas episode av Kommunal Rapports podkast Kontrollutvalget.

Han tror de fleste kommuner vil merke lite, bortsett fra de som må gi fra seg penger.

– Store skattesterke kommuner som Oslo vil oppleve dette som et ran, sier han. Med en fem prosent justering på inntektsutjevningen mister Oslo 700 millioner kroner.