Åpenhetsutvalget er bekymret for at særlig barn får brettet ut sitt privatliv av familie og venner gjennom bilder og andre personopplysninger i sosiale medier. Utvalgsleder Benedikte Moltumyr Høgberg ber myndighetene gi veiledning til foreldre som gjerne ønsker å dele barnets skjebne med offentligheten. Foto: Terje Lien
Åpenhetsutvalget er bekymret for at særlig barn får brettet ut sitt privatliv av familie og venner gjennom bilder og andre personopplysninger i sosiale medier. Utvalgsleder Benedikte Moltumyr Høgberg ber myndighetene gi veiledning til foreldre som gjerne ønsker å dele barnets skjebne med offentligheten. Foto: Terje LienTerje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ønsker slutt på ulovlig bildedeling

Diskusjonen bør gå i hvert eneste av landets klasserom om det å ta bilder og dele dem på sosiale medier, mener leder Benedikte Moltumyr Høgberg i Åpenhetsutvalget. Utvalget har nå lagt fram sitt forslag til hvordan reglene kan være.

Åpenhetsutvalget

Oppnevnt 6. oktober 2017

Nedsatt i samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Barne- og likestillingsdepartementet og Kunnskapsdepartementet.

Skulle utrede rettstilstanden for besøk, bilder, film, lydopptak eller lignende i barnehagen, skolen, barnevernet og helse- og omsorgstjenesten og lage en veileder for slik aktivitet i disse sektorene.

Utvalgets arbeid har resultert i NOU 2019:10, Åpenhet i grenseland

Det var i 2017 at tre departement satte ned et utvalg – Åpenhetsutvalget – som skulle legge fram hvilke lovbestemmelser som faktisk finnes for besøk, bilder, film lydopptak og lignende i barnehagen, skolen, barnevernet og helse- og omsorgstjenesten.