Nyheter
Ny retningslinjer for kosthold i barnehagene
Barnehagene bør hver dag legge til rette for at barna får minst to fullverdige måltider - enten av medbrakt eller servert mat.
Det er en av de nye retningslinjene om mat og måltider i barnehager som Sosial- og helsedirektoratet nå sender ut til samtlige kommuner og barnehager.
- De aller fleste barn går i dag i barnehage. Barnehagene har derfor stor innflytelse på barnas kosthold og framtidige helse, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap).
Hun har store forventninger til retningslinjene som gir detaljerte anbefalinger om hva barna bør spise og drikke, og hvordan rammen rundt måltidene bør være.
- Helse og trivsel
Statsråden mener retningslinjene vil bli viktige i arbeidet for å fremme helse, trivsel så vel som læring. Torsdag besøkte hun Hammerfestgata barnehage i Oslo for å informere om retningslinjene som er utformet i 15 konkrete punkter.
Fylkeskommunene, kommunene og barnehagene vil i løpet av høsten bli kurset av fagfolk i Sosial - og helsedirektoratet om hvordan retningslinjene bør følges opp og om kosthold i barnehager.
God tid
Retningslinjene anbefaler at det settes av god tid til hvert måltid, minimum en halv time, og at barn som ikke har spist frokost hjemme, får frokost i barnehagen.
- Det bør ikke være mer enn tre timer mellom hvert måltid. Noen barn, særlig de yngste, kan ha behov for å spise oftere, påpeker Sosial - og helsedirektoratet.
Tre grupper
Mange barnehager er blitt flinke til å sørge for at det serveres frukt i stedet for kaker på de hyppige bursdagsfeiringene, som er del av tilværelsen i barnehagene.
- De fleste markeringer og feiringer bør gjennomføres uten servering av søt og fet mat og søt drikke. Vann er tørstedrikk mellom måltidene, men kan også tilbys til måltidene ved siden av skummet melk, ekstra lettmelk eller lettmelk, påpekes det i retningslinjene.
(©NTB)