Nyheter
Danmark senker kriminell lavalder
KØBENHAVN: Danske 14-åringer skal i fengsel, 12-åringer skal kunne idømmes å gå med elektroniske fotlenker og barnetrygden skal inndras når de unge verken jobber eller går på skole. Og kommunene skal holde kontroll.
Dette er noen av de tøffeste tiltakene i den såkalte Ungdomspakken som den danske regjeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti har lagt fram. Med pakken følger 700 millioner kroner til å løse problemene med ungdomskriminalitet over fire år.
Siden mesteparten av pengene går til å bygge nye, sikrede institusjoner, vil det bli gjennomsnittlig rundt 1 million kroner hver til de danske kommunene til å løse de sosiale problemene som ligger til grunn for kriminaliteten, ifølge avisen Informations regnestykke.
Det er nytt for kommunene å kontrollere at de unge faktisk går på skole eller jobber – og sørge for å inndra barnetrygden når det ikke er tilfellet. Et sentralt tilsyn skal følge kommunenes innsats overfor kriminelle unge. Og anses en kommune å ha sviktet når en ungdom havner i sikret institusjon, skal kommunen betale regningen på minst 1 million kroner. I Kommunernes Landsforening stiller formann Erik Fabrin seg uforstående.
– Det er ikke gjennom sentralisme, kontroll og mistillit at vi mest effektivt bekjemper bandekriminaliteten. Det er uttrykk for en helt feilaktig tankegang om regjeringen tror at hovedmiddelet til å løse oppgaven er nye statlige tilsyn og kontrollinstanser, sier Fabrin til Berlingske Tidende.
Ordførerne i en rekke forstadskommuner som er preget av store, gettoaktige bydeler, raser mot regjeringens utspill. Det kan bety den rene ruin for kommuner med høy ungdomskriminalitet.
Forskere og fagmiljøer tar blankt avstand fra den nye politikken og etterlyser i stedet en bedre sosialpedagogisk innsats, et område de mener regjeringen har forsømt systematisk.