Det er fortsatt de aller eldste som skal prioriteres i følge Folkehelseinstituttet, men det skal gjøres nøye avveininger.
Det er fortsatt de aller eldste som skal prioriteres i følge Folkehelseinstituttet, men det skal gjøres nøye avveininger.Foto: Colourbox

FHI ber om nøyere vurdering ved vaksinering av alvorlig skrøpelige

Folkehelseinstituttet presiserer at det må forventes en nøye avveining før vaksinering av personer med alvorlig skrøpelighet og svært kort forventet levetid

Derfor har FHI valgt å oppdatere vaksinasjonsveilederen. Det er likevel ingen endringer i rekkefølgen i vaksinekøen.

– For de aller fleste som er eldre og lever med skrøpelighet, vil eventuelle bivirkninger av vaksinen mer enn oppveies av redusert risiko for å bli alvorlig syk av covid-19, opplyser FHI.

Instituttet fremhever at gevinsten av en vaksine kan være marginal eller irrelevant for dem som har svært kort gjenstående levetid. I tillegg kan relativt milde vaksinebivirkninger få alvorlige konsekvenser for dem med aller mest alvorlig skrøpelighet.

– For svært skrøpelige pasienter og terminalt syke pasienter anbefales derfor en nøye avveiing av nytte versus ulempe ved vaksinering.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.