Nyheter

Uforsonlig i forliksrådet

Medlemmene i Fredrikstad forliksråd trekker seg i protest mot lederens fordeling av oppgaver og honorarer. Ny tvistemålslov gir lederen adgang til å ta det meste selv.

Publisert Sist oppdatert

- Vi som mekler i andres konflikter burde være gode på å bli enige. Det er veldig beklagelig, men vi har ikke fått det til, sier Bente Iren Vikerstrand-Hansen, som er oppnevnt av Ap.

Hun har sittet i forliksrådet i mange år og var leder i forrige periode. For å skjøtte vervet har hun 20 prosents permisjon fra jobben som sekretær på en skole i Fredrikstad.

- Jeg mener jeg fortsatt har mye å bidra med i forliksrådet. Men når honoraret ikke engang dekker tapt arbeidsfortjeneste, har jeg ingen mulighet til å fortsette.

Ny lov og ny leder

1. mai i år overtok Stig T. Nordberg fra Frp ledervervet i rådet, i tråd med fjorårets valgresultat. Alt 21. mai ba de to andre medlemmene, samt alle de tre varamedlemmene, om å bli fritatt for sine verv. Årsaken er den nye lederens fordeling av arbeid og penger.

Tidligere ble oppgavene fordelt likt mellom medlemmene. De var enige om at lederen skulle ha 40 prosent av honoraret og de andre 30 prosent hver.

Men den nye lederen insisterer på at han skal behandle alle fraværsdommer (saker der saksøkte ikke har gitt tilsvar) alene og få all godtgjøring knyttet til disse. Det gjør han med hjemmel i den nye tvistemålsloven, som trådte i kraft ved årsskiftet.

Justisdepartementet har presisert at forliksrådets medlemmer kan bli enige om en annen fordeling, men det blir de ikke i Fredrikstad forliksråd.

Med samme saksmengde som i fjor, nye satser og ny fordeling, vil lederen få et honorar på om lag 290.000 kroner i år. De andre medlemmene får 40.000 kroner hver. Selv om de slipper fraværsdommene, må de fortsatt ta fri fra jobb hver onsdag for å behandle de andre og mer krevende sakene.

- Crazy fordeling

- Jeg subsidierer staten, sier forliksrådsmedlem Ulf Trenum (V).

- Den nye fordelingen av honorarer er helt crazy. 90 prosent av sakene er fraværsdommer. De tar bare to minutter hver. Det er bare å sjekke navn og beløp og signere. Likevel er nesten all inntekt knyttet til disse sakene.

Forliksrådets leder Stig T. Nordberg vil ikke kommentere konflikten, men gir Kommunal Rapport et brev han har sendt ordføreren. Her hevder han at det vil være lovbrudd å dele honoraret for fraværsdommene med de andre. Han anbefaler bystyret å skifte ut resten av forliksrådet.

Bystyret i Fredrikstad har ennå ikke tatt stilling til søknadene om fritak. Forslag om suppleringsvalg skulle opp 19. juni, men ble utsatt.

Trenum gir Justisdepartementet skylden for konflikten.

- De vet ikke hva de driver med. De ser at den nye tvistemålsloven er dum, men håper det ikke får konsekvenser.

Kommunene hadde ansvaret for forliksrådene fram til 2006, da Justisdepartementet overtok. Først hevet departementet honorarene voldsomt, for så å senke dem igjen straks etter i ekstraordinært statsråd.

- Vi kunne ha skrevet unna alle fraværsdommene for 850 kroner minuttet, men lot det være. Det var for dumt, sier Trenum.

Ingen i Justisdepartementet kunne kommentere saken tirsdag.

Powered by Labrador CMS