Nyheter

KLP-regler kan påvirke Oljefondet

KLP Forsikring håper flere vil følge etiske retningslinjer når de investerer. SV mener KLP viser vei for utvalget som skal foreslå etiske investeringsregler for Oljefondet.

Publisert Sist oppdatert

KLP Forsikring (Kommunal Landspensjonskasse), som er landets største livsforsikringsselskap, har satt 27 internasjonale selskaper på svarteliste. Selskapene kan knyttes til brudd på FNs konvensjoner om menneskerettigheter, miljø og arbeidsforhold, og derfor ønsker ikke KLP å bruke pengene sine på dem.

–Oljefondet har investert i flere av disse selskapene, for eksempel Rio Tinto, TotalFinaElf og Coca-Cola. Det er glimrende at en så stor porteføljeforvalter som KLP går foran og fjerner disse selskapene, sier SVs nestleder og finanspolitiker Øystein Djupedal.

Ifølge Nettavisen sitter Oljefondet på aksjer i 25 av de 27 svartelistede selskapene. Oljeselskapene ExxonMobil og TotalFinaElf veier sammen med barnematprodusenten Nestlé tyngst i porteføljen.

Drahjelp

Djupedal mener det ikke lenger finnes argumenter mot at Oljefondet skal legge vekt på menneskerettigheter, miljø og arbeidsforhold når fondet investerer i utenlandske selskaper.

–Dette vil legge et stort press på selskapene som ekskluderes, og gi drahjelp til utvalget som skal lage etiske retningslinjer for Oljefondet, sier Djupedal.

Utvalget ble nedsatt etter et stortingsvedtak i fjor, og skal legge fram sitt forslag innen 1. juni. Under ledelse av professor Hans Petter Graver skal utvalget blant annet definere begrepet etiske retningslinjer og vurdere hvordan Oljefondet kan følge slike retningslinjer i praksis.

75 milliarder

KLP har investert i 2.000 selskaper, og har en forvaltningskapital på 110 milliarder kroner. Av dette er 75 milliarder investert i aksjer og obligasjoner. Selskapet vil ikke opplyse hvor store beløp som ble trukket ut i forbindelse med innføringen av de etiske minstekravene.

–Det vi kan bekrefte, er at vi aktivt har solgt oss ut av mange av selskapene på ekskluderingslisten, sier aksjeanalytiker Ylva Lindberg i KLP.

Effekt

Konsernsjef Bjørn Kristoffersen i KLP vedgår at KLP er en liten aktør i internasjonal målestokk.

–Men hvis andre aktører også velger å følge etiske retningslinjer, kan denne politikken ha effekt over tid, sier han.

Det svenske selskapet Care Company har gått gjennom de tilgjengelige FN-rapportene og levert en liste til KLP med forslag til eksklusjon av selskaper. Care Company representerer også andre investorer.

Bjørn Kristoffersen understreker at KLP vil følge mest mulig objektive kriterier for brudd på FNs standarder. Nettet er grovmasket, og systemet er ikke perfekt, vedgår han.

–Vi trekker konklusjoner på grunnlag av den kunnskapen som det er mulig å skaffe til veie. Mange har sagt at det er nærmest umulig å luke ut selskaper som på en eller annen måte bryter etiske regler. Men vi mener det er bedre å forsøke å komme i gang, og heller forbedre systemet underveis, sier han.

Nike og Coca-Cola

Blant selskapene som KLP ikke ønsker å investere i, er kjente navn som Nike, Coca-Cola og Nestlé. For Coca-Colas del er det rapporter fra den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO som blant annet knytter selskapet til drap på fagforeningsleder i Colombia og grove brudd på organisasjonsretten i Guatemala.

Nike ekskluderes på grunn av ILO-rapporter om at arbeidere er mishandlet av politi og fabrikkens sikkerhetsstyrker i Mexico, og oppsigelse av arbeidere som har krevd å få danne fagforening.

Nestlé anklages for gjentatte brudd på markedsføringskonvensjonen om barnemat og morsmelkerstatning, og bestikkelser av leger i Pakistan.

Powered by Labrador CMS