Nyheter

– Det er ganske mange kommuner som har ekstra inntekter på siden av inntektssystemet. Det gir ganske store forskjeller mellom kommunene, sier seniorforsker Marianne Haraldsvik.
– Det er ganske mange kommuner som har ekstra inntekter på siden av inntektssystemet. Det gir ganske store forskjeller mellom kommunene, sier seniorforsker Marianne Haraldsvik.

Ekspert tror på at mange opplever lite handlingsrom

Marianne Haraldsvik, ekspert på kommuneøkonomi, peker på at det likevel er store variasjoner i kommunenes inntekter.Lokalpolitiker-undersøkelsen

Publisert Sist oppdatert

73 prosent av politikerne opplever at kommunestyret eller fylkestinget har ganske liten, svært liten eller ingen handlefrihet i budsjettbehandlingen, viser Kommunal Rapports lokalpolitikerundersøkelse.

Seniorforsker Marianne Haraldsvik ved Senter for økonomisk forskning tror på at det finnes politikere som opplever liten økonomisk handlefrihet. Hun ledet Inntektssystemutvalget, som leverte sin rapport i august i fjor.

– Det er store variasjoner. Det er ganske mange kommuner som har ekstra inntekter på siden av inntektssystemet. Det gir ganske store forskjeller mellom kommunene, sier Haraldsvik.

Korte penger

Haraldsvik sier at totalt har kommunene hatt betydelig merskattevekst de siste årene, hvilket isolert gir økt økonomisk handlefrihet. Dette er inntekter som gjerne kommer på tampen av året, og som kommunene ikke vet om idet de planlegger neste års budsjett.

– Selv om kommunene får merskattevekst, er det ikke sikkert politikerne føler at de kan bruke dem. Kommunene kan ikke forvente å få de samme merinntektene neste år. Politikerne kan derfor ikke gjøre grep som gir varig økte driftskostnader, basert på disse merinntektene, sier Haraldsvik.

Hun peker på at mange kommuner opplever utfordringer med blant annet fraflytting og demografi. 

– Det er mye i kommunene som er utfordrende økonomisk. Det kjenner nok politikerne på, sier Haraldsvik.

Dyrtid og prisvekst

Over halvparten av politikerne (54 prosent) opplever at det økonomiske handlingsrommet er dårligere nå enn for ett år siden, viser svarene i lokalpolitikerundersøkelsen.

– Det kan nok delvis forklares med dyrtid og den generelle samfunnsutviklingen med lønns- og prisvekst, sier Haraldsvik.

Lokalpolitiker-undersøkelsen

Lokalpolitikerundersøkelsen er en årlig spørreundersøkelse fra Kommunal Rapport.

Den sendes samtlige kommunestyrerepresentanter i Norge (8.833 personer).

Årets undersøkelse ble gjennomført digitalt i månedsskiftet april/mai.

2.253 personer besvarte undersøkelsen. Det tilsvarer 23,3 prosent av alle kommunestyrerepresentanter i Norge.

Powered by Labrador CMS