Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

EU-byråkrati koster Norge 16 milliarder kroner i året

En kartlegging av hvor mye byråkrati konkurranseutsetting koster medlemslandene i EU og EØS viser at Norge ligger helt i kostnadstoppen med 16 milliarder kroner i året.

Det er EU-kommisjonen som har foretatt kartleggingen av hva det koster å legge ut offentlige oppdrag ut på anbud. Ettersom norske konkurranseregler er dobbelt så strenge som de EØS-avtalen fastsetter, blir det svært dyrt å la private gjøre jobben for offentlig sektor, skriver Klassekampen.

De særnorske reglene gjør at det kan koste så mye som 300.000 kroner å la å private konkurrere om et oppdrag til under 1 million kroner, altså rundt 4 prosent av oppdragsverdien. Bare Tyskland er verre. Det får kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) til å reagere.

– Her har vi sannheten rett fra EU. Høyre og Frp, som snakker så varmt om konkurranse og så kaldt om byråkrati, burde fortelle folk hvor mye papirarbeid konkurranseutsetting påfører folk, sier hun.

Navarsete vil nå gjøre det mulig for stat og kommune å utføre flere oppgaver selv, uten at regelverket skal tvinge dem til å la private konkurrere. Hun mener pengene heller kunne vært brukt på sykehjem og skoler.

Ifølge EU-kommisjonens rapport kan Norge spare 1,4 milliarder i året bare på å heve grensen for å legge ut offentlige anbud til EU-nivå.

(©NTB)