Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

&8211; Korrupsjon vanlig i mindre kommuner

Korrupsjon er utbredt i norske kommuner. Størst grobunn for korrupsjon er det i mindre kommuner, sier korrupsjonseksperten Jan Borgen.

Etter flere korrupsjonsskandaler i næringslivet er ikke korrupsjon et fremmedord i Norge. Men inntil vannverksskandalen på Romerike har det vært lite snakk om korrupsjon i det offentlige Norge.

Borgen, som er generalsekretær i den norske avdelingen av Transparency International, sier han har fått en rekke tips om forhold som ikke tåler dagens lys i norske kommuner.

- På bakgrunn av tips, indisier og spørreundersøkelser vet vi at det foregår korrupsjon også i det offentlige, og da spesielt i kommunesektoren, sier Borgen til Nationen.

Et av problemene er at folk ikke trekker seg ut av saker der de er inhabile, noe som legger grunnen for en korrupsjonskultur, sier han og peker på at det er spesielt i små kommuner preget av små forhold og tette bånd mellom ledende personer at en slik kultur kan vokse fram.

Korrupte forhold kan oppstå i forbindelse med en rekke saker, som ansettelsessaker, i forbindelse med innkjøp eller i forbindelse med byggetillatelser.

Størst oppmerksomhet har vannverksskandalen på Romerike fått. Der er den lokale vannverkssjefen siktet for alvorlig økonomisk utroskap.

(©NTB)