Erstatningskravet fra to brødre i Tolga skal opp for Oslo tingrett i januar neste år. Her fra en rettssal i Østre Innlandet tingrett.

Erstatningskravet fra to brødre i Tolga skal opp for Oslo tingrett i januar neste år. Her fra en rettssal i Østre Innlandet tingrett.

Foto: Elin Svendsen
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Tolga-saken skal opp i retten i januar

Tolga-brødrene krever inntil en halv million kroner hver i erstatning fra kommunen etter å ha blitt feildiagnostisert. Saken skal behandles i retten i januar.

Det skriver VG.

Brødrene Magnus (29) og Lars Peder Holøyen (38) ble registrert som psykisk utviklingshemmede av kommunen uten å ha diagnosen. De ble deretter satt under vergemål mot sin vilje.

I oktober 2020 krevde Magnus og Lars Peder Holøyen til sammen 3 millioner kroner i erstatning fra Tolga kommune og staten.

Medhold i Høyesterett

Kravene om erstatning ble avvist av kommunen og staten. Både tingretten og lagmannsretten mente søksmålet måtte rettes mot staten, ikke kommunen. I Høyesterett fikk imidlertid brødrene medhold i kravet om at de hadde rett til å saksøke Tolga kommune.

Rettssaken mot kommunen starter i Østre Innlandet tingrett på Tynset 10. januar. Det er satt av seks rettsdager til saken. Saken mot staten skal føres i Oslo tingrett, men er foreløpig ikke berammet.

Kommunen har annet syn

Kravet om til sammen 3 millioner kroner i erstatning fra staten og kommunen opprettholdes, sier brødrenes advokat Nicolai V. Skjerdal.

– Ut over å gjenta at Tolga kommune har et annet syn på saken enn saksøkerne, har ikke kommunen ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt, skriver advokat Jørgen Losgård Stræte, som representerer Tolga kommune, til VG.

(©NTB)