Rune Fjeld, spesialrådgiver hos Fylkesmannen i Vestland, presenterer konklusjonene etter granskingen av Tolga-saken under rapportframleggelsen.  Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix
Rune Fjeld, spesialrådgiver hos Fylkesmannen i Vestland, presenterer konklusjonene etter granskingen av Tolga-saken under rapportframleggelsen. Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Tolga-granskere fant feil hos to av ti personer

Tolga kommune begikk feil hos to av ti personer registrert som psykisk utviklingshemmede, viser granskingen.

Fylkesmannen i Vestland har gått gjennom historikken til totalt ti personer som Tolga har meldt inn som psykisk utviklingshemmede i perioden 2013–2017. Deriblant de tre brødrene Holøyen, som ble kjent gjennom VGs avsløringer.

Mandag ettermiddag leverte Helsetilsynet, Statens sivilrettsforvaltning og Fylkesmannen i Vestland sin rapport om Tolga-saken til helseminister Bent Høie, statssekretær Torkil Åmland fra Justisdepartementet og kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. Her konkluderes det med at den ene av de tre brødrene ble korrekt registrert som psykisk utviklingshemmet i 2014. Den andre ble registrert i 2010, fire år før diagnosen var korrekt satt. Den tredje ble registrert i 2010, til tross for at han aldri fikk – eller skulle hatt – diagnosen.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.