Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Tolga-brødrene fikk medhold i Høyesterett

Høyesterett gir Tolga-brødrene medhold og åpner for at de to nå kan kreve erstatning fra Tolga kommune for feildiagnostisering i den såkalte Tolga-saken.

Brødrene mente de hadde krav på erstatning for krenkelser og påkjenning, men kommunen har ment at søksmålet måtte avvises fordi slike søksmål må rettes mot staten.

Dette fikk kommunen medhold for i både tingretten og lagmannsretten, men Høyesterett har altså nå gitt brødrene medhold.

– Høyesterett ga brødrene medhold og kom til at søksmålet kan fremmes mot kommunen. Det ble lagt vekt på at spørsmålet måtte avgjøres etter vanlige nasjonale regler, skriver Høyesterett i en pressemelding.

Brødrene har krevd 3 millioner kroner i erstatning fra Tolga kommune og Statsforvalteren etter at de i flere år var registrert i kommunen som psykisk utviklingshemmede uten å ha diagnosen.

Tolga kommunes advokat Kristian Foss Aalmo sier til NRK at de tar avgjørelsen fra Høyesterett til etterretning.

– Det er noe overraskende sett i lys av tidligere rettspraksis, sier han.

Ifølge NRK betyr avgjørelsen at erstatningskravet skal behandles videre i rettssystemet. Det betyr at domstolene skal avgjøre om brødrene har rett på erstatning fra Tolga kommune.

(©NTB)