Bortfallet av foreldrebetalingen vil koste regjeringen rundt 1 milliard kroner i måneden så lenge barnehagene og skolene er stengt, opplyser Kunnskapsdepartementet.

Bortfallet av foreldrebetalingen vil koste regjeringen rundt 1 milliard kroner i måneden så lenge barnehagene og skolene er stengt, opplyser Kunnskapsdepartementet.Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Taper 700 millioner i foreldrebetaling per måned

En måneds bortfall av foreldrebetaling for barnehage og skolefritidsordning koster kommunene 700 millioner kroner i måneden, ifølge KS.

Regjeringen har bestemt at foreldre slipper å betale for barnehage og SFO så lenge tilbudet er stengt på grunn av koronautbruddet. Det varslet kunnskapsminister Guri Melby (V) i går ettermiddag.

Barnehagene og skolene er foreløpig stengt mellom 12. og 26. mars, men perioden kan bli forlenget.

Ifølge KS vil bortfall i av foreldrebetaling for barnehage og SFO kunne gi kommunene et bortfall av inntekter på anslagsvis 700 millioner kroner pr. måned. 

– Det tallet er ikke et anslag på det faktiske inntektsbortfallet, siden vi ikke vet hvor mange som faktisk benytter barnehageplass og SFO. Det er et eksempel på hva fullt bortfall av inntekter medfører, sier direktør for samfunnskontakt Liv Merete Wiker i KS til Kommunal Rapport.

I tillegg kan de private barnehagene miste inntekter for 400 millioner kroner., ifølge KS.

Administrerende direktør Lasse Hansen i KS sier til Kommunal Rapport at de foreldrene som likevel får et omsorgstilbud til barna sine, fordi de selv har samfunnskritiske funksjoner i samfunnet, skal betale vanlig brukerbetaling.

– Får tilskudd som normalt

Ifølge NTB har regjeringen både bestemt at foreldre skal slippe å betale og at barnehagene skal få dekket bortfallet av foreldrebetaling.

Barnehagene skal videre få utbetalt det vanlige tilskuddet fra kommunen.

– Dette vil gi barnehagene og SFO i offentlig finansierte skoler økonomiske rammevilkår som er stabile, og jeg forventer at vi unngår permitteringer. Dersom noen barnehager likevel skulle permittere ansatte, vil kompensasjon og tilskudd bli avkortet, seier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) til NTB.

Tiltaket vil koste regjeringen rundt 1 milliard kroner i måneden så lenge barnehagene og skolene er stengt, opplyser Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

Til tross for stengte barnehager og skoler, har skole- og barnehageeiere ansvar for å gi et tilbud til barn som har foreldre som har jobber som er definert som kritiske samfunnsfunksjoner.