Nyheter

Retningslinjer for å hindre underernæring

Nærmere halvparten av pasientene i norske institusjoner kan være underernært. Helsedirektoratet har derfor laget retningslinjer for å sikre at pasientene får i seg nok næring.

Publisert Sist oppdatert

Retningslinjene omfatter alle beboere i sykehjem eller andre institusjoner og personer som er innskrevet i hjemmesykepleien i Norge. Personer som ikke klarer å få i seg nok næring, skal ha en individuell ernæringsplan med dokumentasjon om ernæringsstatus, behov, inntak og tiltak.

Mange underernært

Helseforetakene skal sikre at ernæring blir en integrert del av behandlingstilbudet i helse- og omsorgstjenesten. Foretakene skal også bidra til at helsepersonell får tilstrekkelig opplæring om ernæring.

Ifølge direktoratet antas det at mellom 20 og 50 prosent av pasientene i institusjon har det som kalles en underernæringstilstand. Derfor er målet at pasientene ikke skal vente til de er blitt underernært før de får behandling, men at underernæring skal forebygges.

Utsatte grupper

Eldre, demente og pasienter med kroniske lidelser er særlig utsatt for underernæring.

Selv om sykdom er den viktigste årsaken til underernæring, er i tillegg manglende rutiner og kunnskap en medvirkende årsak til at underernæring får utvikle seg.

Onsdag mottak statssekretær Ellen Birgitte Pedersen i Helse- og omsorgsdepartementet de nye nasjonale retningslinjene.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS