
Ingen kommuner gjorde seg fortjent til språkpris
Få kommuner hadde sendt inn prosjekter til årets klarspråkpris. Ingen nådde opp i kåringen.
Dermed delte digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung bare ut én pris, til Skatteetaten, under arrangementet tirsdag.
Etaten fikk prisen for systematisk og langsiktig arbeid «med å gjera klarspråk til ein del av all verksemda si gjennom å læra opp nytilsette og involvera brukarane i testing av mange slag. Klarspråksarbeidet har vore metodisk, målretta, og forankra i leiinga, som har teke eit synleg og tydeleg ansvar», som det heter i begrunnelsen.
Mangelen på kvalifiserte kommunekandidater gjør at prisjuryen oppfordrer kommuner og fylkeskommuner til å nominere flere kandidater.
Karianne Tung sa at hun vet at det foregår mye bra arbeid i kommunene.
I innledningen trakk hun blant annet fram prosjektet med å utvikle felles standardtekster for barnevernet i klart språk. Disse skal bli tilgjengelig i fagsystemene for alle landets kommuner på bokmål, nynorsk og samisk.
Det er KS, digitaliseringsnettverket DigiVestland, Barne- og familiedirektoratet og flere kommuner som samarbeider om dette.

Tung nevnte også at Digdir og KS har innarbeidet retningslinjer for klart språk og innhold i det såkalte designsystemet. Det er en felles verktøykasse som skal sikre mer brukervennlige digitale offentlige tjenester.
I ukas utgave av podkasten Kontrollutvalget gir kommunikasjonsdirektør Astrid Bugge Mjærum i Skatteetaten råd til kommuner som vil i gang med klarspråkinnsats.
I podkasten sier medlem i prisjuryen, sakprosaprofessor Johan Tønnesson, at det er beklagelig at ingen av de innsendte kommunebidragene nådde opp.
– Men som statsråd Tung sa, så gjøres det enormt mye godt som i kommunene. Litt av problemet er at de ikke har selvtillit nok til å nominere seg selv, sier Tønnesson.
Tønnesson og fagmiljøet ved Universitetet i Oslo kan nå tilby videreutdanning i klarspråk til kommunale saksbehandlere som vil bygge kompetanse på feltet.

I podkasten er det også intervju med ordfører Terje Søviknes i Bjørnafjorden fra Fremskrittspartiets landsmøte sist helg og lokalpolitikerne Vibeke Rygh og Kristin Gjerde fra Drammen.
Begge er lærere og har tro på at Frps satsing på skolepolitikk skal gi nye velgere.