Nyheter

Bemanningskonsulent Geir Skotheim (t.v.) og økonomisjef Lars Dyrdahl i økonomitjenesten i Trondheim kommune viser fram programmet som predikerer sykefravær.
Bemanningskonsulent Geir Skotheim (t.v.) og økonomisjef Lars Dyrdahl i økonomitjenesten i Trondheim kommune viser fram programmet som predikerer sykefravær.

I Trondheim skal kunstig intelligens redusere utgifter

Trondheim flytter turnusplanleggingen fra virksomhetene til økonomitjenesten. Kommunen håper på bedre tjenester og reduserte utgifter med hjelp av kunstig intelligens.KUNSTIG INTELLIGENS (KI)KI I KOMMUNER

Publisert Sist oppdatert

– Kommuner må bli flinkere til å tenke personalflyt, sier økonomisjef Lars Dyrdahl i Trondheim kommune.

Han peker mot en svær PC-skjerm som henger på veggen i møterommet i lokalene til økonomitjenesten. Vi har akkurat passert cellekontorene «shilling,» «bitcoin» og «pund». Utenfor kontorene står statuen av Olav Tryggvason, som tjente seg rik i England ved å ta betaling for å hindre vikingplyndring før han ble konge. 

Blå kurver på PC-skjermen minner om opprørt hav. Men bildet viser ikke stormfulle bølger. PC-en viser et annet fenomen som bekymrer mange kommunale og fylkeskommunale ledere, nemlig sykefravær. 

– Her ser vi fraværet i dag og predikert fravær i morgen ved Lerkendal bo- og aktivitetstilbud. I dag er sju personer borte fra jobb. I morgen er det forventet at fraværet vil være på ti personer, eller 76 timer, sier Dyrdahl.

– Kan spare årsverk

Solberg-regjeringen la fram en strategi for kunstig intelligens (KI) i 2020, der det ble slått fast at Norge skal satse på KI på områder der vi har særskilte fortrinn, slik som helse, hav, offentlig forvaltning, energi og mobilitet. Men Trondheim er en av svært få kommuner som har tatt i bruk KI i helse- og omsorgstjenesten, ifølge Helsedirektoratet. 

Programmet bruker blant annet tall på tidligere sykefravær, vaktplaner, ferie, ekstravakter, kompetanse og værdata for å forutsi fravær. Ingen av dataene er personopplysninger eller annen sensitiv informasjon.

Programvaren er utviklet i et pilotprosjekt med Trondheim kommune og forskerne Hai Nguyen og Pinar Øzturk ved NTNU. Nguyen utvikler også KI-teknologi i selskapet VNNOR, som i desember inngikk en avtale med Oslo kommune om å teste fraværssystemet i flere sykehjem.

KI-verktøyet skal hjelpe Trondheim med å lage en mer bærekraftig turnus. Helsedirektøren har besluttet et prosjekt hvor man flytter bemanningsplanleggingen fra alle helseenhetene til økonomitjenesten. 

– Estimater tyder på at 33 årsverk jobber med turnusplanlegging. Det er én bemanningsplanlegger på 145 årsverk. Planleggeren sitter alene i virksomhetene på den enkelte helseinstitusjon, uten et fagmiljø rundt seg. Det er et vanvittig puslespill som gjøres én gang i året, sier Dyrdahl.

Målet er å redusere antallet planleggere til 17.

Økonomisjefen håper også at bemanningsplanleggingen kan bli mer ryddig.

– Når man sitter på en enhet og lager turnus, kan det bli slik at personer som står på sitt, blir hørt først i kampen om «de gode vaktene». Nå kan det bli mer ryddig ved at de som er stille og sitter rolig i båten, blir tatt mer hensyn til. Men vi kan også miste noe ved større avstand mellom planleggeren og de lokale forholdene på helseenheten. Det må vi ta hensyn til, sier han.

Håper på bedre kvalitet

Målet med å forutse fravær er også å redusere bruken av vikarer, overtid og ufaglærte. Det kan gi bedre kvalitet på tjenestene.

– Vi kan flytte ressurser fra vikarpotten og fylle hull i turnusen med fast bemanning når vi ser behovet for bemanning knyttet til sykefravær, i forkant. Det kan kanskje medføre at ansatte må jobbe på en annen avdeling enn sin faste fra tid til annen hvis det er behov for det. Mer personalflyt mellom avdelinger kan også være et grep for å øke heltid, som er en direkte bestilling fra politikerne, sier Dyrdahl.

Sparte 8 mill.

Trondheim har testet KI-verktøyet på Byåsen bo- og aktivitetstilbud, som er en av de større helseenhetene i Trondheim. Foreløpige beregninger fra testingen viser at KI kan innebære en innsparing på 8 millioner kroner per år bare for bo- og aktivitetstilbud i Trondheim kommune. 

– Tanken er at verktøyet skal kunne brukes på hele helse- og velferdsområdet med et totalbudsjett på 4,7 milliarder. Vi tror det er stort potensial. Det blir stadig flere eldre og flere med økt behov for helsetjenester. De som skaper skatteinntekter som finansierer driften i kommunen, blir færre. Kommuner går konkurs hvis vi fortsetter å drifte som nå. Derfor er vi er nødt til å jobbe med organisasjonsendringer, sier Dyrdahl.

KUNSTIG INTELLIGENS (KI)

Kunstig intelligente systemer utfører handlinger, fysisk eller digitalt, basert på tolkning og behandling av strukturerte eller ustrukturerte data, i den hensikt å oppnå et gitt mål.

Kilde: Regjeringen

KI I KOMMUNER

  • Noen av de velferdsteknologiske løsningene som er tatt i bruk i kommunene, er delvis basert på kunstig intelligens. Eksempler på dette er:
  • Fjernstyrt plattform for pasientovervåking. RoomMate brukes i flere av landets kommuner
  • Terapeutisk kommunikasjon med personer med demens og personer med utviklingshemming. Paro som blant annet brukes i Drammen og Alta kommune.
  • Optimalisere ruteplanlegging for hjemmesykepleien. Spider brukes blant annet i Horten kommune.

Kilde: Helsedirektoratet

Powered by Labrador CMS