Kunnskapsminister Tonje Brenna varsler flere tiltak for å bøte på situasjonen i oppvekstsektoren.

Kunnskapsminister Tonje Brenna varsler flere tiltak for å bøte på situasjonen i oppvekstsektoren.

Foto: Viken fylkeskommune

Brenna vil ha flere pensjonister og studenter inn som lærervikarer

Kunnskapsdepartementet letter på inntektsgrenser for studenter og avkorting for pensjonister for å få inn flere vikarer og lette på bemanningskrisen i skolen.

– Dessuten gjentar vi igjen, og er veldig tydelige på, at kommunene skal kompenseres for merutgifter knyttet til koronapandemien, som for eksempel vikarbruk og overtidsarbeid, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) til Utdanningsnytt.

Studenter i utdanningssektoren skal få unntak fra inntektsgrensene dersom de går inn som vikarer, mens pensjonister skal slippe å få avkorting i pensjonen.

Beskjeden kom etter et møte med partene i sektoren onsdag. Utdanningsforbundets leder Steffen Handal har vært misfornøyd med tiltakene som ble presentert tirsdag kveld.

I onsdagens møte var beskjeden fra Handal at det er to kriser som må håndteres samtidig: koronakrisen og bemanningskrisen.

– Det er stigende smittetall og et rekordhøyt sykefravær som skaper en bemannings- og kapasitetskrise i barnehager og skoler.

Også andre organisasjoner i sektoren var til stede på møtet.

– En samlet sektor var krystallklare på at det mest akutte er å ta tak i bemannings- og kapasitetsproblemene, sier Handal.

Han har tidligere advart mot å gjeninnføre trafikklysmodellen på nasjonalt nivå. Begrunnelsen er at modellen skal være arbeidskrevende og at den krever flere lærere.

– Jeg mener det kan være nødvendig å planlegge for redusert åpningstid i barnehagene eller kortere skoledager. Det kan hjelpe til med å holde hjulene i gang og åpent. Våre ledere trenger tydelige politisk støtte der slike beslutninger må tas for å sikre et forsvarlig tilbud, sier Handal.

Brenna varslet innsats for å bedre bemanningssituasjonen i barnehager og skoler i normalhverdagen. I neste uke møtes partene.

– Da går vi inn i fasen hvor ingen ideer er dårligere. Jeg ser fram til å høre hva organisasjonen og KS da vil legge fram, sier Brenna til Utdanningsnytt.

(©NTB)